Afganistan’daki Türklerden Timur eylemi: Cumhurbaşkanı Gani özür dilesin

Gani’nin “Timurlenk” ifadesi nedeniyle ülkedeki Türkler eylem yaptı

Fotoğraf: qha.com.tr

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Büyük Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Sahipkıran Emir Timur hakkındaki sözleri ülkede gerilime neden oldu.

Afganistan Türkleri, Gani’ye tepki gösterdi ve eylem yaptı.

Ulusal tarih, kültür ve milli kimlik konulu bir programa konuk olan Gani’nin, gerçekleştirdiği konuşma sırasında Timur’a, “Timurlenk” diye hitap etti.

Gani, tepkilere yol açan konuşmasında, “Alaeddin Cihansuz, Afganistan merkezli Gazne’nin sulaması sistemini ortadan kaldırdı. Cengiz Han, Afganistan’ın kuzey ve kuzeydoğu su sistemini yok etti. Sistan, Helmand ve Farah su sistemleri de Timurlenk tarafından yok edildi” dedi. 

Gani’nin Timurlenk sözü sosyal medyaya da hızla yayıldı. 

Cumhurbaşkanı Gani’nin sözlerine üniversiteler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler olmak üzere ülke içinden ve ülke dışından tepki çekti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan açıklama

Afganistan’da yaşanan eylemlerin artması üzerine Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan bir açıklama yapıldı.

“Eşref Gani, Afganistan’ın Cumhurbaşkanı olarak, ülkede yaşayan tüm kavimlerin,  kültürlerine, tarihlerine ve kimliklerine değer vermektedir” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Onları eski kimliklerine, tarihlerine ve kültürlerine yeniden kavuşturmak ve onları yüceltmek için pek çok çaba harcamaktadır. Yukarıda bahsi geçen konferansta istenmeden Emir Timûr-i Guregânî, tarif edilmeyen bir lakapla anılmıştır. Bundan dolayı pek çok meşhur siyasetçilerin ve maruf hamilerin gönülleri incinmiştir. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok üzüntülü olduğunu bildirmiştir.

Afganistan Türkleri, Eşref Gani’nin bu açıklamasının yeterli olmadığını ve kendisinin özür dilemesi gerektiğini belirttiler.

 

Independent Türkçe, qha.com.tr

DAHA FAZLA HABER OKU