Sigarayı bırakanların akciğerleri kendi kendini iyileştiriyor

Sigarayı bırakan bağımlıların akciğerlerinin kendisini iyileştirdiği ortaya çıktı. Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarından önce, akciğer kanserine yol açan genetik mutasyonların kalıcı olduğu düşünülüyordu

Fotoğraf: AA

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, sigarayı bırakanların, akciğerlerinin sigara bağımlığından kaynaklanan ve kansere yol açan genetik mutasyonu tersine çevirebildiğini ortaya koydu.

Genetik mutasyona uğramamış olan az sayıdaki hücrelerin akciğerleri tamir edebildiğini ispatlayan son araştırmaya kadar, akciğer kanserine yol açan genetik mutasyonların kalıcı olduğu düşünülüyordu.

Araştırmaya göre, sigara bağımlılığı bırakıldığında, akciğerdeki sağlıklı hücreler büyüyerek, zarar görmüş hücrelerin yerine geçiyor.

ciger.JPG
Görsel: nature.com

 

Araştırmada, 40 yıl boyunca günde 1 paket sigara içmiş ve bağımlılıktan kurtulan insanlarda iyileşmenin gözlendiği belirtildi.

Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Doktor Peter Campbell bağımlıktan kurtulanları sevindirecek haberi şu sözlerle paylaştı:

Kayda değer sonuçlardan biri, 40 yıl boyunca sigara içtikten sonra sigarayı bırakan hastalarda bile, hücrelerin tütünün zararlı etkilerine hiç maruz kalmamış gibi yenilenebilmesiyedi.

Araştırma, sigaradan kurtulan bağımlıların akciğer hücrelerinin yüzde 40'a kadar varan bir kısmının, hiç sigara içmemiş kişilerin hücreleri kadar sağlıklı olduğunu gösterdi.

Bilim insanları akciğerin ne kadarının iyileştiğini ve bazı hücrelerin mutasyona uğramadan sağlıklı kalmayı nasıl başardıklarını ise hala araştırılıyor.

 

Independent Türkçe, Nature

 

DAHA FAZLA HABER OKU