"Bedelli" sürekli mi oluyor? Bakan Akar yeni askerlik sisteminin yakında açıklanacağını duyurdu

Milli Savunma Bakanı Akar yeni sistemin tüm boyutlarıyla çalışıldığını söyledi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri Valisi Şehmus Günaydın'ı (solda) ziyaretinde konuştu. Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sistemine ilişkin, "İnşallah ülkemize, milletimize, gençlerimize hayırlı bir sonucu yakın bir zamanda belirleyeceğiz. Herkes müsterih olsun, konu bütün boyutlarıyla çalışılmakta" dedi.

Kayseri'de Vali Şehmus Günaydın'ı ziyaretinde gazetecilerini sorularını yanıtlayan Hulusi Akar "Bir taraftan ülkemizin güvenliği bağlamında yükümlülük hizmetini diğer taraftan gençlerimizin eğitim ve mesleki ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz" ifadesini kullandı. Akar şunları söyledi:

"Basında yer alan haberlerde bazı olasılıklardan, ihtimallerden, faktörlerden bahsediliyor. Bunların hepsi değerlendiriliyor. Her konu ilgili kurumlarımız, bakanlıklarımızla değerlendiriliyor. Bunların hepsini en optimal şekilde düzenleyecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Birtakım ihtimallerden, imkanlardan, bazı hareket tarzlarından bahsediyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı katına sunulacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmelerine, onaylamalarına müteakip işlem ilerlemeye devam edecek. Bu konuda çalışıyoruz, herkes müsterih olsun. Gerçekten, bütün boyutlarıyla konu çalışılmakta."


Kalıcı bedelli askerlik mi geliyor?

Hulusi Akar Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte Rusya'ya gitmeden önce havalimanında gazetecilerle sohbet etti. O sohbete katılan Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar bugünkü köşesinde Akar'ın yeni askerlik sistemiyle ilgili sözlerini aktarmış.

Akar gazetecilere her yıl 700 bin gencin askerlik çağına geldiğini hatırlatarak "Yılda 400 bin gencimizi askere alıyoruz. Kalan 300 bin kişinin yeni bir yığılmaya yol açmaması için “bedelli askerlik”e yönlendirilmesi söz konusu olacak" ifadesini kullanmış.

Munyar'ın yazısından bir bölüm şu şekilde:

(Hulusi Akar) Askerlik süresi ile ilgili farklı seçenekler üzerinde durduklarını bildirdi:

- 9 ay mı, 12 ay mı olur, 6 aya mı iner, hepsi ile ilgili ayrıntılı çalışıyoruz.

SGK’lı ‘er’lik ve 600 lira harçlık planı

‘er’ler ile ilgili düşünceyi paylaştı:

- ‘er’lerimiz şu anda ayda 300 lira harçlık alıyor. Bu çok düşük. Belki 600 liraya çıkarılabilir. Ayrıca, ‘er’lerimizin askerlikleri başladığı andan itibaren SGK’lı yapılması da gündemimizde var.

Meslek lisesi mezunlarına değindi:

- Meslek lisesi mezunları askerlikte kendilerini rahatlatmak için mutlaka üniversiteye gitme çabası içine giriyorlar. Meslek lisesi mezunları için de farklı modeller üzerinde duruluyor.

Emeklilik dönemi yaklaştıkça birçok erkek, süresini tamamlamak açısından SGK’da “askerlik dönemi borçlanması” arayışına giriyor...

SGK’lı ‘er’lik bu arayışı ortadan kaldıracak doğru bir adım olacak...

Her Türk asker doğar, sonra...

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik kararları beklentisiyle sürekli tecil yoluna gidenlerle ilgili şakalaşmayı aktardı:

- Her Türk asker doğar, sonra kaçar...

Ardından bedelli askerlik çalışmaları sırasında varlıklı bir arkadaşından aldığı mesajı paylaştı:

- Arkadaşım, “Bedelli askerlikte ‘parayı ver, iş bitsin’ gibi bir uygulama olmasın. Çocuklar mutlaka askere alınsın. Kısa süre de olsa askerlik, gençlerimize hayatı öğretiyor” dedi. 21 günlük bedelli askerlik kararı alırken bütün bu detaylar düşünüldü.

 

DAHA FAZLA HABER OKU