Çocukken İran İslam Devrimi'nden kaçtı, şimdi ABD'nin körfezdeki gemisinin komutanı

İran’dan kaçıp ABD’ye yerleşti, donanmaya girdi. ABD-İran gerginliğinin tavan yaptığı dönemde ülkenin dev uçak gemisi Harry S. Truman'ın kumandanı İran asıllı Kavon Hekimzade'nin yaşamını New York Times gazetesi haberleştirdi

İran asıllı ABD'li Albay Hekimzade geçen yıl ağustos ayından beri ABD'nin körfezdeki uçak gemisi USS Harry S. Truman'ı kontrol ediyor Fotoğraf: Wikimedia

İran ile ABD arasındaki tansiyon son dönemde yüksek. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, İran Kudüs Gücü Tugayları komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta düzenlediği saldırı sonrası öldürdüğünün ilanından bu yana ilişkiler çok daha gerildi. 

İran bu suikaste cevaben önceki gün ABD'nin Irak'taki üssünü vurdu. 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'nin Arap Denizi'ndeki USS Harry S. Truman uçak gemisinin dümeninde yıllar önce İran'dan ABD'ye göç etmiş Albay Kavon Hekimzade bulunuyor. 
 

3.jpg
Fotoğraf: Reuters


New York Times gazetesi komutanın yaşam hikayesini haberleştirdi. 

İslam devrimi döneminde ülkesi İran’dan kaçan Albay Hekimzade, şimdi ABD’nin Basra Körfezi açıklarında bulunan dev uçak gemisi Harry S. Truman’ın kumandanı olarak görev yapıyor.
 

2.jpg
Fotoğraf: Facebook @USS Mount Whitney LCC 20 


Hekimzade henüz küçük bir çocukken, 1979'daki İran İslam Devrimi'nin ardından ABD'ye göç etti. 

1960'lı yılların sonunda ABD'nin Teksas eyaletinde dünyaya gelen Hekimzade annesi Amerikalı babası İranlı.

Henüz bebekken ailesiyle birlikte babasının ülkesine gitti.

Çocukluk yıllarını İran'da geçirdi. 

Hekimzade, İran'da uluslararası bir okulda hem Farsça hem İngilizce eğitim gördüğünü, Prostestanlığın Baptist inancına göre yetiştirildiğini söylüyor.
 

5.jpg
Fotoğraf: NYT


1979'daki İslam Devrimi'nin ardından ülkeyi terk etmeye zorlandığını anlatan Hekimzade, "Havalimanı uçuşlara kapatılmadan ülkeden ayrılmamız bir şanstı" diyor. 

Henüz 11 yaşındayken ABD'ye gelişini ve ailesiyle birlikte başından geçenleri 'travamatik' olarak yorumluyor. 

Kız kardeşinin henüz 9 yaşında olduğunu, annesinin ise 7 aylık hamileyken İran'dan ayrıldıklarını söylüyor. 

Ailesi ile Missisipi’ye yerleşen Hekimzade doğduğu ABD'ye geldikten sonra askeri eğitim görmeye başladığını, denizcilik okuluna katıldığını anlatıyor. 
 

5e14c78024fe1216c5797337.png
Fotoğraf: NYT


New York Times gazetesine verdiği röportajda o dönem hayalinin ABD uçak gemisini komuta etmek olduğunu söyleyen İran asıllı ABD'li komutan bu hayalini yıllar içinde gerçekleştirmeyi başardı. 

Hekimzade 33 yıllık askeri kariyeri boyunca Irak ve Afganistan'da görev aldı, ABD Liyakat Nişanı ve bronz yıldız sahibi oldu, Savunma Üstün Hizmet Madalyası aldı. 
 

7.jpg
Fotoğraf: Facebook @USS Mount Whitney LCC 20 


2019 ağustos ayından bu yana 20 katlı bina yüksekliğindeki uçak gemisini yönetiyor.

25 Temmuz 1998 yılında denize indirilen USS Harry S.Truman uçak gemisinde F-14, F/A-18 ve düşman hedeflerindeki elektronik aksamı tahrip etme kapasitesine sahip EA-6B uçakları bulunuyor.

Uçakta ameliyathaneden spor salonlarına, basketbol sahasından dinlenme odalarına kadar askerler için gereken her şey bulunuyor. 4.5 milyar dolar değerinde olan ve 332 metre uzunluğunda Nimitz sınıfı USS Harry S. Truman Gemisi’nde yaklaşık 6 bin kişi görev yapıyor.

Saatteki hızı 64 kilometre olan uçak gemisinde 85 uçak bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU