Libya tezkeresi bugün TBMM'de

Ülkeye ilk etapta askeri eğitim birlikleri ile alçak ve orta irtifalı Hisar ve Korkut hava savunma sistemlerinin ve bu sistemlerin personelinin gönderilmesi öngörülüyor

Fotoğraf: AA

Libya'nın Türkiye'den asker talebinde bulunmasının ardından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün görüşülecek. 

Erdoğan yeşil ışık yaktı, Sarraj istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki parçalı Libya'da Fayiz Sarraj hükümetinin talep etmesi halinde asker gönderilebileceğini söylemesinin ardından, Trablus merkezli hükümetten gelen talep nedeniyle olağanüstü toplanacak olan TBMM'deki oylama, saat 14.00'da başlayacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014 seçimlerinin ardından ikiye bölünen Libya'da, Musur, Suudi Arabistan, bazı Körfez ülkeleri ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen Tobruk merkezli Halife Hafter hükümetinin silahlı kanadı, kendisine Libya Ulusal Ordusu adını veriyor.

27 Kasım'da anlaşma imzalanmıştı

Birleşmiş Milletler tarafından meşru yönetim olarak tanınan Trablus merkezli Fayiz Sarraj yönetimi ise, Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak biliniyor. Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile 27 Kasım'da Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamıştı. 

Hava savunma sistemi ve eğitim birlikleri

İmzalanan anlaşmalardan sonra, Libya'ya asker gönderilebileceği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirilmişti. Ülkeye ilk etapta askeri eğitim birlikleri ile alçak ve orta irtifalı Hisar ve Korkut hava savunma sistemlerinin ve bu sistemlerin personelinin gönderilmesi öngörülüyor. 

Cumhur İttifakı çoğunlukta

16 Nisan 2017'deki referandumda sonra değişen sistemde, TBMM'deki milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılmıştı. Salt çoğunluğun aranacağı oylama öncesinde, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin toplamda 339 milletvekili bulunuyor. İttifakın milletvekili sayısı, tam katılım halinde çoğunluğu sağlamaya yetiyor.

Libya'ya Suriye modeli tezkere

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere, Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlenmesine olanak tanıyan tezkereyle benzerlikler taşıyor.

Libya krizinin başlangıcında, 24 Mart 2011’de de Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, ancak tezkerede, Türk askerlerinin “Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere” görev alacağı belirtilmişti.

Bu tezkerenin kabulünün ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 5 gemi ve 1 denizaltı Libya açıklarına gönderilmişti.

Bugün görüşülecek Libya tezkeresinin gerekçesi Irak ve Suriye için kabul edilen tezkeredekiler ile benzerlik gösteriyor. 

Libya tezkeresinde de Irak-Suriye tezkeresinde olduğu gibi 1 yıllık tezkere süresi içinde bu ülkede bulundurulacak askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanının Cumhurbaşkanı’nca belirleneceği öngörülüyor.

 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU