Nazlı Ilıcak'a bir hapis cezası daha... Suçu: Gizli belge yayınlamak, cezası: 5 yıl 10 ay hapis

Ilıcak "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan ceza aldı

Nazlı Ilıcak 30 Temmuz 2016 tarihinden bu yana tutuklu

Gazeteci Nazlı Ilıcak, "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Genelkurmay kayıtlarından çıkarılarak imha edildiği tespit edilen gizli belgeyi 2 Ocak 2015'te Bugün Gazetesi'nde yayımladığı gerekçesiyle "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılanan Nazlı Ilıcak'a 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nazlı Ilıcak, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki beşinci duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunduğu için cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile katıldı. 

Ilıcak duruşmada son savunmasını yaptı. Dosyaya yeni belgeler geldiğini ve bunu yeni öğrendiğini söyledi. 

"Bunları görmeden savunma yapamam. Siz şimdi yeni bir heyet olarak bu davaya bakıyorsunuz, dava sürecini takip etmediniz. Bunun adil yargılamaya aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu belgeleri göndermeden savunma yapmak zorunda bırakırsanız, bu da adil yargılamaya aykırılıktır." 


"Bana 3 yıl sonra dava açıldı" 

Ilıcak gözlerinin iyi görmediğini ve ay sonunda katarakt ameliyatı olması gerektiğini söyledi. Kendisine 3 yıl sonra dava açılmasını eleştirdi.

"Basın Kanunu'na göre 4 ay içerisinde dava açılması gerekirdi. 3 yıl sonra dava açıldı. Daha önce basın savcısı takipsizlik verdi. Milli güvenlik açısından, gizlilik açısından yargılanmamama karar verdi. 3 yıl sonra dava açıldı. Türkiye büyük reformlar gerçekleştirmeye çalışıyor, Adalet Bakanı da reformlar yapıyor. Adalet Bakanı'na sesleniyorum; 75 yaşında bir kadın, burada yargılandığı bir dosyadan tekrar yargılanıyor. Reformların hepsini destekliyorum ama mevcut kanunlara da uyulmasını istiyorum."


7 yıl hapis verip, 5 yıl 6 aya düşürdüler 

Mahkeme Ilıcak'a, "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığını hatırlattı. Ilıcak'ın eyleminin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" olarak değerlendirdiğini bildirdi. 

Ilıcak'ın bu suçtan 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Sanığın geçmişi ve sabıkasız oluşunu dikkate alınarak 5 yıl 10 aya düşürüldü.

Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan ile birlikte ‘darbe girişimi’ suçundan ömür boyu hapse mahkum oldu. Mahkeme kararı Yargıtay’da temyiz aşamasında. Ilıcak 30 Temmuz 2016 tarihinden bu yana Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu.

DAHA FAZLA HABER OKU