İstanbul’da Black Friday: Sabahın ilk ışıklarında yüzlerce metrelik kuyruk ve 3 yaralı

Her yıl kasım ayının son haftası ve son cumasında birçok ürüne indirimin yapıldığı Black Friday, İstanbul’da izdihama neden oldu. Maltepe’de bir mağazanın kırılan camları üç kişiyi yaraladı

ABD’de Şükran Günü haftası sonrası ilk cumaya denk gelen, ve tüm dünyada kendini indirimli alışveriş çılgınlığı olarak gösteren “Black Friday” (Kara Cuma), İstanbul’da enteresan görüntülere yol açtı. 

Üsküdar’da sabah saat 10:00’da açılan bir alışveriş merkezinin önünde saat 08:00’da başlayan kuyruk kısa sürede yüzlerce metreye ulaştı. 

Maltepe’de bir mağazada izdiham öyle bir boyuta ulaştı ki camlar kırıldı. 

Black Friday
Fotoğraf: İHA


Mağaza sahibi satışa son verirken, vücuduna cam isabet eden 3 kişi hastaneye kaldırıldı.

Uzun kuyruklara sahne olan bir başka yer ise Beylikdüzü’ydü. 

Bir alışveriş merkezinin çeşitli ürünlerde yüzde elliye varan indirim yapılacağını duyan İstanbullular alışveriş merkezine akın etti. 

Black Friday
Fotoğraf: İHA


Sağanak yağışa aldırış etmeden alışveriş merkezinin açılmasından saatler öncesinden sıraya giren vatandaşlar uzun süre mağazaların açılmasını bekledi. 

Kapıların açılmasıyla vatandaşlar alışveriş merkezine akın etti. 

Sırada bekleyen müşterilerden biri İHA’ya yaptığı açıklamada çok para vermektense indirimi tercih ettiğini söyleyerek “Bir saat oldu yağmurda bekliyorum sel çıksa, felaket kopsa buradan ayrılmam” diye konuştu.

Neden adı Black Friday?

1950’lerde ABD’nin Philadelphia kentinde başlayan Black Friday, aslında her yıl kasımın dördüncü perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nden sonra başlayan alışveriş dönemine verilen ad. 

Perşembeden hemen sonraki cuma başlayan ve hemen hemen Noel’e kadar devam indirim döneminde dükkânlar kapanmıyor, indirimli satışlara talep çığ gibi büyüyordu. 

Yüzlerce insanın sokaklara döküldüğü cuma gününde oluşan trafik, özellikle polisler arasında “Bugün kara cuma” cümlesiyle tanımlanıyordu. Bugünde onlarca kaza ve şiddet dâhi görülüyordu. 

“Black Friday”in ilk kez resmi ve yazılı olarak kullanımı ise 1966’da pul satıcısı Earl Apfelbaum tarafından gerçekleşti. 

2000’li yıllardan itibaren sabah saat 06.00’da açılan mağazalar, ertesi sabah saat 04.00-05.00’e kadar hizmet vermeye başladı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU