Hong Kong Baş Yöneticisi: Üniversitedeki çatışmada polise teslim olanların 200'ü çocuk

Lam, kuşatma altındaki kampüste direnmeyi sürdürenlere "mümkün olan en kısa sürede" vazgeçmeleri çağrısı yaptı

Carrie Lam, pazartesi günü 600 kişinin yakalandığını, bunlardan 200'ünün 18 yaşın altında olduğunun tespit edildiğini ve bu kişilere anında tutuklama işlemi yapılmadığını söyledi (AP)

Hong Kong'da bir üniversitede polisle yaşanan şiddetli çatışmalar üçüncü gününe girerken, Özel İdari Bölge'nin Baş Yöneticisi Carrie Lam, salı günü itibarıyla kampüste köşeye sıkışmış 100 öğrencinin daha olduğunu ifade etti.

Geride kalan göstericilere el yapımı silahlarını bırakmaları ve tutuklama için barışçıl biçimde teslim olmaları çağrısında bulunan Lam, sorunun çözümü için tek çıkış yolunun bu olduğunu öne sürdü.

Baş Yönetici, yaklaşık 600 göstericinin Hong Kong Politeknik Üniversitesi kampüsünü terk ettiğini ve bunlardan 400'ünün tutuklandığını söyledi. Geriye kalan 200 gösterici 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle hemen tutuklanmamış olsalar da gelecekte suçlamalarla karşı karşıya kalabilecekler.

Üniversite çatışmaları, Hong Kong'da aylardır süren krizin en sert hadiseleri arasında yer alıyor. Geçen hafta üniversiteyi ve diğer kampüsleri işgal eden göstericilere yönelik pazar günü çok sayıda polisin müdahale etmesiyle başlayan üç günlük kuşatma, gerçek mühimmat kullanılması ihtimaline dair endişelerin yükselmesine yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay yeri görüntüleri, tutuklanmak istemeyen göstericilerin toplu halde kaçmaya çalıştığını, bazılarınınsa bir yaya köprüsünden kendilerini ip merdivenlerle sarkıtıp aşağıda bekleyen motosikletlere bindiğini gösteriyor. Göstericilerin yakalanmadan kaçmayı başarıp başarmadıklarıysa bilinmiyor.

Salı günü danışmanlarıyla gerçekleştirdiği haftalık toplantı sonrası gazetecilere konuşan Lam, "Tüm bu operasyonun barışçıl biçimde son bulması için, geride kalan göstericileri mümkün olan en kısa süre içinde kampüsü terk etmeye ikna etmek ve bunu sağlamak amacıyla ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Lam, hafta sonu Hong Kong sokaklarında görülen Çin askerlerine ilişkin soruya cevaben de göstericilerin geride bıraktığı enkazın temizliğine yardımcı olmak üzere yüzlerce askerin şehirdeki kışlalarından çıktığını belirtti.

Analistler, bu manzarayı Pekin'in güç gösterisi olarak nitelerken, demokrasi yanlısı gruplarsa Hong Kong hükümetinin resmen talep etmediği, şehir kanunlarını ihlal eden bir müdahale olarak görüyor.

Hong Kong'da konuşlu Çin birliklerinin yardımına başvurup başvurmayacağı sorusu üzerine Lam, Hong Kong yönetiminin mevcut durumla başa çıkabileceğine dair kendinden emin olduğu hususunda ısrar etti.

 

 

Salı günü Çin, Lam'ın sömürge dönemine ait olağanüstü durum mevzuatına dayanarak çıkardığı ve göstericilerin maske takmasını yasaklayan kararının Hong Kong yüksek mahkemesince iptal edilmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmişti.

Bu yasakla yurttaşların haklarını kısıtlamada çok ileri gidildiği sonucuna varan mahkeme, dolayısıyla söz konusu kararın anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Parlamento Sözcüsü Zang Tiewei ise, Hong Kong'un anayasal meselelerinde karar verme yetkisinin sadece Çin parlamentosuna ait olduğunu öne sürdü. Zang, "Yargı veya karar verme yetkisine sahip başka kurum yok" dedi.

Ekim başında yürürlüğe konan maske yasağına büyük ölçüde riayet edilmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU