Bilim insanları açıkladı: Satürn'ün halkaları sonradan çıktı

İtalyan bilim ekibinin yaptığı araştırma Satürn'ün halkalarının 10 ila 100 milyon yıllık olduğunu ortaya koydu

4 buçuk milyar yaşındaki Satürn’ün üç ana halkasının 10 ila 100 milyon yıl önce çıkmaya başladığı açıklandı

İtalyan bilim insanları Satürn’ün halkaları ile ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Araştırmanın sonucu gezegenin halkalarının sonradan oluştuğunu söylüyor. 
 


İtalyan ekip, güneş sistemindeki diğer gezegenler gibi 4 buçuk milyar yaşındaki Satürn’ün 3 ana halkasının 10 ila 100 milyon yıl önce çıkmaya başladığını ortaya koydu.
 


Araştırmada Satürn'ün, nasıl oluştukları hala gizemini koruyan halkaları olmadan milyarlarca yıl varlık gösterdiği sonucu elde edildi. 
 


ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Cassini aracının gözlemleri üzerinde çalışan bilim adamlarının, çekim kuvveti ölçümleri yoluyla kütlelerini hesap ederek, halkaların yaşları konusunda tahminde bulunduğu belirtildi.
 


Ekibin lideri Sapienza Üniversitesinden Luciano Less, bulgularını, "bu harika görevden edindiğimiz bir diğer armağan" sözleriyle nitelendirdi.
 


Araştırmanın yürütücüsü Less, "Cassini, tüm diğer devler gibi ardında uzun süre devam edecek bir miras bıraktı" dedi. 
 


Satürn'ün halkaları büyük ölçüde buzdan, çok az miktarda toz ve muhtemel organik kirleticilerden oluşuyor. 
 


Çalışmanın ayrıntıları, Science dergisinde yayımlandı. 
 


Cassini, 13 yıllık keşif yolculuğunun ardından Eylül 2017'de gezegenin halkaları arasına dalarak görevini tamamlamıştı. NASA'dan Aralık ayında da Satürn halkaları ile bir açıklama yapılmıştı. Bilim insanları, halkaların 100 milyon yıl içinde tamamen yok olacağını tahminini paylamışlardı
 

 

Youtube’un dünya çapında seçtiği 12 değişim elçisinden biri olan ve bilgi içeren eğitici videolarıyla on binlerce kişiye ulaşan youtuber Barış Özcan Satürn halkalarının neden kaybolduğunu 8 buçuk dakikalık videoda şöyle açıklıyor. 
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU