Devrik lider Morales, hükümeti "kendini kanla lekelememesi" için uyarırken ülkesi daha şiddetli çatışmalarla sarsıldı

Senatör Jeanine Anez'in başkanlığı üstlenmesi, pazar günü görevinden istifa eden Morales'in destekçilerinin şiddetli protestolarıyla karşılaştı

Morales ilk kez 2006'da devlet başkanı seçilmişti (Reuters)

Bolivya'da protestocularla güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar bir kez daha alevlendi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, hükümet yetkililerini "kendini halkın kanıyla lekelememe" konusunda uyardı.

Meksika'ya kaçmadan önce tartışmalı başkanlık seçimleri sebebiyle görevinden istifa eden Morales'in destekçileri, Senatör Jeanine Anez'in bu hafta yetkileri üstlenmesini protesto etmek için çarşamba günü La Paz'da sokaklara çıktı.

Kalabalık ateş yakıp taş fırlatırken, polis şehrin başkanlık sarayı yakınlarında toplananları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Morales'e bağlı meclis üyeleri de kendini geçici başkan ilan eden Anez'in meşruluğunu zora sokmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anez'in başkanlık iddiasını resmileştirmek için kongrenin yaptığı oturum çağrısını boykot edip yeterli çoğunluğun oluşmasını engelleyerek yeni bir karşı oturum düzenlemeye çalışıyorlar.

Bolivya'nın başkan yardımcısının, senato ve alt parlamento liderlerinin Morales'in istifasına katılmasının ardından Anez, senato başkan yardımcısı olarak siyasi boşluğu doldurmak adına devreye girmişti.

Salı akşamı gerçekleştirilen meclis oturumunda Anez, "Başkan ve başkan yardımcısının koşulsuz eksikliği sebebiyle… Senatörler Meclisi Başkanı olarak anayasal düzenin öngördüğü biçimde derhal başkanlığı üstleniyorum" demişti.

Anez'in kendini geçici başkan ataması Bolivya'nın Anayasa Mahkemesi ve çarşamba günü desteğini açıklayan ABD tarafından onaylanmıştı.

Son 13 yıldır Bolivya'yı yöneten solcu Sosyalizm Hareketi (MAS) başkanı Morales ülkeyi "yatıştırmak için dönmeye hazır" olduğunu söyledi.

Morales ayrıca Donald Trump yönetiminin Anez hükümetini tanıma kararını kınadı ve hükümeti "kendini halkın kanıyla lekelememe" konusunda uyardı.

Morales çarşamba gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Bolivyalı kardeşlerimin ölümüne yol açan bu darbe ABD'den gelen siyasi ve ekonomik bir komplodur" dedi.

Şiddet olaylarına ve siyasi dengesizliğe karşı Anez, Bolivya hükümetine istikrar getirmeye çalışıyor.

Şu ana kadar kabine üyelerinin isimlerini açıkladı ve silahlı kuvvetlerin yönetimine ilişkin yeni atamalar yaptı.

Geçici başkan olarak yaptığı ilk konuşmasında Anez makamının "kesin biçimde geçici" olduğunu vurguladı ve "mümkün olan en kısa zamanda yeni bir genel seçim için çağrı yapmayı" planladığını ekledi.

CNN'e konuşan Anez, "Bu geçici bir hükümet" dedi.

En kısa zamanda genel seçime gideceğimiz ortada, böylece Bolivya halkı bizlerin demokratik yollarla seçtiği bir başkana sahip olabilecek.

Anez'in şimdi yeni bir seçim mahkemesi oluşturması ve MAS'ın kontrol ettiği kongrede yeni bir seçim için oylama yapılması gerekiyor. Tüm bunların Morales'in başkanlık döneminin sonlanacağı 22 Ocak'a kadar gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 

 

Morales, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) geçen ay gerçekleştirilen seçimin sonuçlarında yaygın usulsüzlükler olduğunu bildirdiği incelemesinin hemen ardından Bolivya ordusu yetkililerinin baskısıyla pazar günü istifa etmişti. Bu karar seçimde hile iddialarının ve 60 yaşındaki Morales'in başkanlığının dördüncü dönemini mümkün kılan kararın yarattığı tartışmaların körüklediği haftalar süren şiddetli protestoları takiben gelmişti.

Sonrasında Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı ülkesini kargaşa içinde bırakarak sığınma hakkı aldığı Meksika’ya ulaşmıştı. İstifasının hala kongrenin iki kanadı tarafından onaylanması gerekiyor ve meclis üyeleri resmi oturum için yeterli sayıyı henüz toplayamadı.

Buna rağmen Bolivya'nın bekleyemeyeceğini iddia eden Anez hızla ilerledi.

Zamanında Bolivya yaylalarında lama çobanlığı yapan Morales ilk kez 2006’da başkan seçilmişti. Milyonlarca kişiyi fakirlikten kurtararak, sosyal hakları geliştirerek ve Güney Amerika'nın en fakir ülkesine istikrar ve hızlı ekonomik büyüme yolunda başkanlık ederek ün kazanmıştı.

Görevini bırakma kararını artan baskılara karşı ve diğer sosyalist liderlerin "taciz edilmesini, sıkıştırılmasını ve tehdit edilmesini" engellemek için aldığını söylemişti.

Pazar yaptığı açıklamada, "Yaşadığım sürece siyasetin içinde olacağım, mücadele devam ediyor" dedi.

Tüm dünya halkları, kendini ayrımcılıktan ve aşağılanmadan kurtarma hakkına sahip.

Morales, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'a sığınma hakkı için teşekkür ederek, "Meksika devlet başkanı hayatımı kurtardı" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU