Filistin’de çatışmalardan uzak bambaşka bir dünya: Gençlik Köyü

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde bulunan maceralarla dolu Gençlik Köyü, etkinlikler ve faaliyetleriyle Filistinli gençlerin odağında

Gençlik Köyü’ndeki etkinliklerden birine katılan gençler / Fotoğraf: Independent Arabia

20’li yaşlarındaki Rahal Muhammed ve Ahmet Vadi, Batı Şeria’da bulunan Ramallah şehrinin köylerinden biri olan Gençlik Köyü’ne geldiklerinde burada internetin bulunmamasına çok şaşırmıştı. Burada yalnızca internet değil, ulaşım aracı ya da teknolojik aletler de bulunmuyordu. Çalıştıkları şirket, bu gençlere, iş yükünün baskısından kurtularak saf ve yemyeşil doğanın kucağında rahatlama şansı vermişti. Söz konusu Gençlik Köyü, Batı Şeria’daki Sharek Gençlik Forumu girişimiyle kurulan 35 dönümlük bir açık hava köyü. Etkinlikler, faaliyetler ve maceralarla dolu olan bu köy, Filistinli gençlere tüm bu faaliyetlere katılma ve çeşitli isteklerini karşılama fırsatı veriyor.

Çevre dostu köy

Sharek Gençlik Forumu CEO’su Bedir Zamara, Independent Arabia’dan Rağda Atme’ye yaptığı açıklamada köyle alakalı şunları söyledi:

“Muhteşem doğasıyla dikkat çeken Gençlik Köyü, Filistin ve Ortadoğu’daki ilk çevre dostu eğitim ve spor köyü olma özelliğini taşıyor. Köyün bulunduğu bu bölge ise Filistin sahiline yakın olmakla beraber tepeleri, dağları ve vadileri bir araya getiriyor. 200 gönüllü tarafından yaklaşık 600 bin dolar maliyetle kurulan bu köyde; örnek bir çevre, çevresel eğitim merkezi, yetenek geliştirme merkezi, geniş bir egzersiz alanı, kamp alanı ve yerleşim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerin yapılış aşamasında doğanın kutsiyetine el sürmemek için taş, kaya, toprak, saman, ahşap ve bazı atık maddeleri çevre dostu bir şekilde dönüştürerek kullandık. Aynı zamanda Filistin mirasında kaybolup giden, bu yüzden de günümüz neslinin bihaber olduğu bazı önemli adları bu tesislere verdik. Böylece bu adları somutlaştırmış olduk. Bu isimlerden bazıları: El-Sekayif, El-Hutva, El-Kıtayn, El-Aliyye, El-Mastaba ve Zahru ed-Dar.”

filistin gençlik köyü indie arabia 2

Sharek Gençlik Forumu CEO’su Bedir Zamara, “Gençlik Köyü” kampına katılan bir gruba konuşma yapıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Doğal koruma alanı

Bu köy, 2017 yılında kurulduğundan beri biyolojik çeşitliliği, arazinin doğal mirasını korumayı ve gençleri bu doğrultuda eğitmeyi amaçlıyor. Gençlerle ailelerin doğanın tadını doyasıya çıkardıkları bu ortam, aynı zamanda katılımcılara, çeşitli eğitim, eğlence ve spor imkânları da sunuyor. Ramallah’tan gelen 29 yaşındaki Adi Hafız, köy hakkında, “Hayat teknolojik bir ortam haline geldi. Öyle ki, telefon, araba ve internet olmadan yaşayamıyoruz. Ancak Gençlik Köyü çok farklı. Buraya gelir gelmez Filistin’in herhangi bir yerinde bulamayacağımı düşündüğüm birçok etkinlikle karşılaştım. Örneğin halat çekme oynuyoruz, zeytin topluyoruz, akşamları ateş etrafında oturuyoruz, beyin fırtınası yapıyoruz, yarışmalar yapıyoruz. Katılımcıların çoğunluğunun umut dolu ve tutkulu gençlerden oluşuyor olması ise çok dikkat çekici” dedi.

Monotonluktan uzakta

Hafız, “Köyün sağladığı geniş alan, özellikle de kamp alanı ve yerleşim tesisleri, doğada egzersiz yapmanın zevkine varmamızı ve bunun ne kadar önemli olduğunu idrak etmemizi sağlıyor. Macera ve yarışma alanları ise bize; takım çalışması, iletişim kurma, liderlik, sorumluluk alma, zaman yönetimi gibi becerileri kazandırıyor” ifadelerini kullandı. Gençlik Köyü’nün sunduğu kampların çoğuna katılan 25 yaşındaki Esma Abdullah ise gençlere yönelik her türlü imkânı sunan bu köyün bölge gençleri için önemli bir başlangıç ​​noktası olduğuna inanıyor.

Yerleşimcilikten koruma

 Gençlik Köyü’nün bazı bölümleri, İsrail’in kontrolü altındaki “C” bölgesinde olduğu için İsrail’in el koyma tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak köyü inşa edenler, işin tamamlanması ve bölgenin genişletilmesi için Ekim ayının sonundaki Gençlik Zirvesi’ne kadar çalışmalarını sürdürdü. Bu süreçte Filistin’de karar verme yetkisi olan kişileri ve iş insanlarını “yenilikçi çözümler” sloganı altında projeye destek çıkmaya çağırdılar. Söz konusu proje, arazi ıslahını, yatırımları çekmeyi ve özellikle Ürdün Vadisi’ndeki C bölgesini yasadışı yerleşimlerden korumayı amaçlıyor. Öyle ki Filistin hükümeti, İsrail işgali tehdidi altındaki her bölgede benzer projelerin yürütülmesini talep ediyor.

filistin gençlik köyü indie arabia 3
“Gençlik Köyü”ndeki bir grup genç / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Resmi vaatler

Gençlik Köyü’nü ziyaret eden Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, hükümetin kalkınma stratejisi kapsamında başta Beytüllahim, El-Halil ve Nablus olmak üzere tüm illerde gençlik köyü fikrini yaygınlaştırmanın öneminden bahsetti.

Filistin eski Eğitim Bakanı Sabri Saydam ise köyün, Filistin meseleleri konusunda bilinçli ve doğaya duyarlı bir nesil yetiştirmeyi amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okul gezileri için önemli olduğunu belirtti.

Acil kalkınma ihtiyacı

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun (PCBS) son istatistiklerine göre, Filistin’de eğitimini bitirip mezun olan kesimde işsizlik oranı yüzde 58’lere varıyor. Uzmanlara göre, gelecekteki kalkınma için ciddi bir tehlike oluşturan bu durum, Filistin toplumundaki kurumlar arasında samimi ve tamamlayıcı ortaklıkların kurulmasını gerektiriyor. Aynı zamanda Filistin toplumunun üçte birini oluşturan gençlerin de kalkınma çabalarına katılması gerekiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/70666

DAHA FAZLA HABER OKU