Romanlar: Kimse sorunlarımızla ilgilenmedi, kendi partimizi kuruyoruz

Türkiye'deki çalışmalarını bugüne kadar dernek çatıları altında sürdüren ve seslerini duyurmak isteyen Romanlar, 'Güzel Parti' adında siyasi bir parti kurma kararı aldı

Fotoğraf: Reuters

Romanlarla ilgili yaptığı çalışmalarla "Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg İnsani Yardım Ödülü"nü alan Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus’un verdiği son bilgilere göre, Türkiye'de 400’ün üzerinde Roman sivil toplum örgütü faaliyet gösteriyor. Bu artışın öncelikli nedeni, 2010’da yapılan Roman Açılımı. 

2019 Avrupa Konseyi Romanlar ve Gezginler Birimi’nin yaptığı son çalışmaya göre ise, Türkiye’deki Roman nüfusu yaklaşık 2 milyon 750 bin. Ancak resmi olmayan verilere göre ise yaklaşık 5 milyon.

Her seçim döneminde Roman mahallelerine ziyaretler, etkinlikler düzenlense de Roman adaylar ya listede yer almıyor ya da seçilemeyecek yerlerden aday gösteriliyor.

Tükenmez Haber’den Özlem Temena’nın haberine göre, bu gidişatı değiştirmek isteyen Roman vatandaşlar, "Güzel Parti" isimli yeni bir parti kuracak.

Güzel Parti'nin kuruluş aşamasındaki sözcüsü Hüseyin Akbulut, Roman vatandaşların sorunlarını tüm siyasi partilere anlatılmasına rağmen çözüme kavuşturulmadığını söyledi.

Parti'nin kurulması amacıyla Romanların bir araya geldiğini belirten Akbulut, bir sonraki seçimlerde Meclis’e girmeyi hedeflediklerini belirterek, "2020’nin Ocak ayında partinin kuruluş işlemleri tamamlanması palanlanıyor. Son yıllarda bu halk, güzel olan her şeye hasret kalmıştır. Biz halkımıza güzel olan her şeyi vaat ediyoruz" dedi.

Roman vatandaşların sorunlarına CHP ve AK Parti’nin de aynı mesafede uzak durduğunu savunan Akbulut, kararın Roman camiasında heyecan yarattığını söyleyip şöyle devam etti: 

2020 yılında Güzel Parti’yi Allah’ın izniyle kuracağız. Bütün illerdeki Roman camiasında büyük heyecan var. Aslında çok uzun zamandır bu partinin kurulması isteniyordu fakat öncülük yapacak biri gerekiyordu.

Ben ve dava arkadaşlarım ‘Bismillahirrahmanırrahim’ diyerek yola çıktık. Allah utandırmaz inşallah. 


"AK Parti ve CHP için durum aynı"

Ülkenin her yerinden birçok sivil toplum kuruluşunun (STK) çalıştay yaptıklarını, yüzlerce raporun hazırlandığını söyleyen Akbulut, Roman vatandaşların sorunlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da iletildiğini ifade etti. 

"Ne yazık ki her iki lider vermiş olduğu sözleri yerine getirmedi" diyen Akbulut, şöyle devam etti: 

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla iki yıl Hilton Otel’de düzenlenen "Roman Buluşması"nda bir araya gelmiştim.

Kılıçdaroğlu "MYK toplantısında Romanların sorunlarını gündeme getireceğim ve CHP programına dahil edeceğim ve sizin sorunlarınız bizim parti programımızda bir kanun maddesi olarak kabul edilecek" demişti.

Ancak sorunlar hâlâ bekliyor, AK Parti'de de CHP de durum aynı. Roman vatandaşlar olarak sorunlarımız masada bekletiliyor. 


"Roman vekiller isterse partimize katılabilir"

Meclis'te hem AK Parti hem de CHP içerisinde birer Roman milletvekilin yer aldığını hatırlatan Akbulut, CHP'li Özcan Purçu ve AKP'li Cemal Bekle'nin isterlerse partilerine katılabileceğini kaydetti. 

Roman vatandaşların çoğu zaman ikinci üçüncü sınıf görülerek oy deposu muamelesi gördüklerini söyleyen Hüseyin Akbulut, 96 yıllık Cumhuriyet tarihinde yalnızca iki vekilin Meclis'e girdiğine vurgu yaptı. 

"Romanları yönetime katmamışlar, katsalardı 5 binde bir kişiye tekabül eder örneğin. Romanların oy oranı 5 bin 700’dür" dedi ve şöyle devam etti:

Romanların oyunu hangi siyasi parti alıyorsa, o siyasi parti seçimi kazanıyor. Ancak Romanların meclis üyesi talepleri dahi reddediliyor.

Aynı mahalleden üç kişiyi belediye meclis üyeliğine seçip listelerinde yer veriyorlar fakat Romanlara gelince seçilemeyecek yerlerden listeye konuluyor, maksat Roman vatandaşların oyunu alabilmek.


Parti fikrine itirazlar: Farklı bir toplumsal beklenti mi hedefleniyor?

Öte yandan Güzel Parti fikrine karşı çıkanlar da var. 

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, dernekleri içerisinde "Romanları temsilen bir siyasi parti kurulması düşüncesi" olmadığını açıkladı.

Şallı, Edirne'de gerçekleşen basın toplantısının ardından, "Maşallah. Bir biz eksiktik o da tamamlandı” paylaşımında bulundu. 

Yaptığı yazılı açıklamada "Türkiye'de Romanların siyasi örgütlenmesi gerçekleşir mi şimdiden bilinmez ama, Roman sorunlarına bakış açısı zamanla siyasallaşır" ifadelerini kullanan Şallı şu soruları yöneltti: 

Siyasi parti kurulması istediği Roman vatandaşların toplumsal talep ve isteği midir?

Yoksa bazı Roman dernek başkanlarının siyasal beklentilerinin karşılanıp karşılanmaması sorunu mudur? 

 Yoksa farklı bir toplumsal beklenti mi hedeflenmektedir?



 

DAHA FAZLA HABER OKU