Mahkeme hırsız arayan Amerikan polisinin masum bir adamın evini havaya uçururken yanlış bir şey yapmadığına hükmetti

19 saatlik çatışma, Koloradolu adamın evini yaşanamaz hale getirdi

Bir dükkanı soyan hırsızın peşine düşen polis, Kolorado'da bir eve 400 bin dolardan fazla zarar verdi (AFP)

ABD'nin Kolorado eyaletinde bir mahkeme, hırsız kovalarken bir bölge sakininin evini yerle bir eden polisin görev tanımının sınırları içerisinde hareket ettiğine karar verdi.

Robert Jonathan Seacat, Haziran 2015'te bir Walmart şubesini soyduktan sonra Denver bölgesinde yaşayan Leo Lech'in evine sığındı. Seacat silahlıydı ve eve saklandıktan sonra Greenwood Village polisine ateş açarak, 19 saat sürecek ve Lech'in evini harap edecek bir çatışmaya girdi.

Müzakereciler Seacat'i teslim olmaya ikna edemeyince SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) ekibi onu dışarı çıkarmak için zırhlı araçlar, göz yaşartıcı gaz ve patlayıcı kullandı. Denver Post gazetesi, Lech'in evinin her bir penceresinin polis tarafından yıkıldığını ve evin tamamen yaşanılamaz hale geldiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post gazetesine konuşan Lech, “Tabancalı bir adam bu (...) Bu adam uyuyordu. Bu adam yemek yiyordu. Bu adam sadece evde takılıyordu. Demek istediğim, sonra gidip tüm evi havaya uçurdular” dedi.

Greenwood Village Belediyesi polisin tutuklama sürecinde eve verdiği zararı ödemeyi reddetti ve o sırada evde yaşayan Lech'in oğluna ve ailesine geçici bir ikamet bulmaları için sadece 5 bin dolar (yaklaşık 30 bin TL) teklif etti.

Ev sahibi Lech ise zararı telafi etmenin 400 bin dolara (yaklaşık 2 milyar 300 bin TL) mal olduğunu ve dava açmak için emeklilik birikiminden harcamak zorunda kaldığını söyledi.

Lech belediye aleyhine dava açtı ama mahkeme oy birliğiyle aldığı kararda, evin yıkılmasının istimlak hakkının koruması kapsamına girmediğine hükmetti. Hükümetin, Lech'in mülküne el koyma durumunda para ödemesi gerekse de yasaların uygulanması için yapılan bir takibin yol açtığı zararı karşılaması zorunluluğu bulunmuyor.

Lech kararı ABD Yüksek Mahkemesi'nde temyize götürüp götürmeme üzerine düşündüğünü söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU