Facebook, 2020 ABD seçimlerine müdahale edebilecekleri endişesiyle dış kaynaklı birçok Instagram hesabını askıya aldı

Kremlin'le bağlantısı olduğu iddia edilen ağların binlerce takipçisi var

Hesapların 246 bin takipçisi olduğu belirtildi (Reuters)

Facebook, 2020’de gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerine müdahale edebilecekleri gerekçesiyle Rusya ve İran’la bağlantılı olduğu iddia edilen çok sayıda Instagram hesabını askıya aldı.

Hesaplardan bazılarının daha önce 2016 seçimlerinde Moskova tarafından kullanıldığı iddia edilen İnternet Araştırma Ajansı’yla (IRA) bağlantısı olduğu belirtildi. Pazartesi yapılan açıklamada bahsi geçen hesapların ABD’li yurttaşlara aitmiş gibi gösterildiği ifade edildi. Facebook ayrıca, Rusya dışında İran’la ilişkili olduğu düşünülen üç ağın da kapatıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook’un siber güvenlik politikalarından sorumlu yöneticisi Nathaniel Gleicher konuyla ilgili, “Operasyonun büyük ölçüde ABD’deki kamusal tartışmaları hedef aldığını ve halihazırda ABD’deki çetrefilli ve bazen ihtilaf yaratan politik konularla ilgilendiğini görüyoruz” dedi. 

Bunu ne zaman yaparsanız yapın, seçtiğiniz konu seçim için önemli olacaktır. Fakat hesapların amacının ne olduğunu tam olarak söyleyemem.

IRA’yla bağlantılı ağın Facebook ve Instagram hesaplarını kullanarak 246 bin takipçi kazandığını belirten Gleicher, takipçilerin yarısından fazlasının ABD’de olduğunu söyledi. Endişe yaratan operasyonun “olgunlaşmamış” olduğu ifade edildi. 

Konuya dair Reuters’a konuşan sosyal medya analizi yapan Graphika şirketinde araştırmacı Ben Nimmo, “Bu grupta ilginç olan şey hesapların yaptığı şeyin çoğunun gerçek Amerikalılardan aldıkları materyali kopyalamak ve yapıştırmak olması. Bu geçmişte tespit edilmelerini kolaylaştıran dilsel eksiklikleri gizleme çabasının bir göstergesi olabilir” dedi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU