Adana'daki HTŞ "operasyonu" konuşulmaya devam ediyor: Yardım derneğinin suçu ne?

Dün Fukara-Der merkezli yapılan HTŞ operasyonu konuşulmaya devam ediyor. Operasyonun yardım derneği çerçevesinde yapılması tepki çekti

Gözaltına alınan dernek başkanı Hasan Süslü

Dün gece (13 Ocak) Adana merkezli gerçekleştirilen “HTŞ” operasyonunun yankıları sürüyor.

Operasyonda gözaltına alınan Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Süslü dahil 13 kişi gözaltına alındı.

Bu operasyon, Türkiye’nin HTŞ’yi “terör örgütü” ilan ettiği 31 Ağustos 2018’den sonra bu örgüte yönelik yapıldığı ileri sürülen ilk operasyon olmasıyla dikkat çekiyor.

Fukara Der, Suriye’de özellikle çadır kamplarda yaşamaya çalışan milyonlarca iç mülteciye yaptığı insani yardım çalışmalarıyla biliniyordu.

Operasyonun Fukara-Der çerçevesinde yoğunlaşması itirazları arttırdı.

İddialara göre bu dernek “HTŞ’ye eleman, para, yiyecek, kıyafet ve yedek parça temin eden organizasyonun” bir parçası. 

Suriye’de insani, yardım çalışmaları yürütenlere göre “yerel gruplarla” irtibat kurmadan bölgelerde herhangi bir çalışma yürütmek mümkün değil. Sivil toplum yetkililerine göre, çadır kampların yoğunlaştığı İdlib bölgesinde yardım dağıtmak için bölgenin kontrolünü elinde tutan HTŞ ile koordinasyon kurmak gerekiyor. 

Süslü’nün de yardım faaliyeti öncesi kurduğu bu koordinasyonun kurbanı olmuş olabileceği ifade ediliyor.

Süslü'nün gözaltına alınmadan hemen önce sosyal medya şu paylaşımı yaptığı görüldü:

Sosyal medya kullanıcıları, Fukara-Der’e yönelik yapılan bu operasyona tepki gösterdi. 

 

 

 

 


İdlib'te yardım çalışması yapan derneklerin dışında HTŞ ile koordinasyon kuran başka unsurlar da var. Astana Mutabakatı kapsamında İdlib'te gözlem noktaları kuran TSK da HTŞ ile koordineli bir şekilde intikal ve ikmal faaliyetleri yürütüyor.

DAHA FAZLA HABER OKU