Feyzioğlu: Uluslararası hukuk ‘sivillere gerekirse zarar verme hakkını' tanıdığı halde TSK kayıp vermeyi göze alıp sivilleri koruyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Uluslararası hukukun bu çatışmaları düzenleyen maddelerine göre eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet, sivillerin hayatını korumak zorunda değildir” dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CNN Türk’te katıldığı Hafta Sonu programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Suriye’nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekatı sırasında PKK/YPG’nin sivilleri kalkan olarak kullandığını söyleyen Feyzioğlu, örgütün uluslararası çatışma hukukunu ihlal ettiğini söyledi ve ekledi: 

Uluslararası hukukun bu çatışmaları düzenleyen maddelerine göre eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet, sivillerin hayatını korumak zorunda değildir. Çünkü meşru savunma hakkı, kendi vatandaşlarının ve toprağının savunulması daha ön plana geçer.

Buna rağmen, Türk Silahlı Kuvvetleri “Hayır” diyor. “Bana uluslararası hukuk ‘sivillere gerekirse zarar verme hakkını tanıdığı halde ben şehit olmayı göze alırım daha çok zaiyat vermeyi göze alırım ama sivilleri korurum, ayırırım” diyor. 


Feyzioğlu, “Suriye sınırı içerisinde ölen bir sivil olursa dünya bilsin ki bunun sorumlusu birilerinin yere göğe koyamadığı ABD’li yetkililerinin, Kongre üyelerinin ‘müteffikimiz’ diye tanımladığı PKK’dır” dedi. 

Suriye sınırı içerisinde ölen bir sivil olursa dünya bilsin ki bunun sorumlusu birilerinin yere göğe koyamadığı ABD’li yetkililerinin, kongre üyelerinin “müteffikimiz” diye tanımladığı PKK’dır. 

“Sivillere bir bomba düşse sorumlusu bombayı atan değil sivilleri kalkan yapandır” diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı “Biz orada savaşmıyoruz, meşru savunma hakkımızı kullanıyoruz, terörle mücadele halindeyiz” ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU