İran, Rus kadın gazeteciyi "İsrail ajanlığı" suçlamasıyla tutukladı

Olay nedeniyle Rusya ve İran dışişleri bakanlıkları arasında görüşme trafiği yaşandı

Rusça yayın yapan birçok kuruluş için çalışan Yuzik, İran'dan haberler hazırlıyordu (Facebook/Yulia Yuzik)

Rusya’nın İran Büyükelçiliği, Rus gazeteci Yulia Yuzik’in Tahran’da tutuklandığını duyurdu.

Rus elçiliğinin basın ataşesi Rus haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, Yuzik’in geçen hafta pazar günü havayoluyla Tahran’a gittiğini ve İranlı yetkililerin havalimanında bilinmeyen nedenlerden dolayı kadın gazetecinin pasaportuna el koyduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus gazetecinin çarşamba günü otel odasında tutuklandığı belirtildi.

Yuzik’in eski eşi Boris Voytsehovski ise cuma günü Facebook’tan yaptığı paylaşımda, kadın gazetecinin İsrail adına casusluk yapmakla suçlandığını yazdı.

Aynı gün ilerleyen saatlerden Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın İran’ın Moskova Büyükelçiliği’ni aradığı ve Tahran yönetiminin Yuzik’in serbest bırakılması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Rus haber ajanslarına açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı, Yuzik’in sorgu için gözaltına alındığını ve “kısa süre içinde” serbest kalacağını belirtirken, konuyla ilgili daha fazla bilgi paylaşmadı.

İran ağustos ayında aralarında biri Britanya çifte vatandaşlığı da bulunan iki kişiyi İsrail adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklamış ve bu kişilerin 10 yıla kadar hapisle yargılanacağı ifade edilmişti.

2016’da yaşanan olaydaysa İran müzakere ekibinde yer alan ve dünya liderleriyle varılan nükleer anlaşmaya ulaşan bir kişiyi tutuklamıştı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU