Filistin Başbakanı Mustafa: Gazze, Filistin’in bir parçası ve Batı Şeria gibi biz yöneteceğiz

Filistin Başbakanı Mustafa: Gazze, Filistin’in bir parçasıdır ve Batı Şeria’yı yönettiğimiz gibi biz yöneteceğiz. İsrail, taahhütlerini yerine getirmeli; aksi hâlde hiçbir ilerleme sağlanamaz.

Fotoğraf: AA

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Gazze’nin Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Batı Şeria’yı yönettikleri şekilde Gazze’yi de yönetmeye kararlı olduklarını açıkladı.

Mustafa, Ramallah’ta diplomatik misyon ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “Gazze’yi Kurtarma ve Yeniden İmar Planı” toplantısı öncesinde basın toplantısı yaptı. Başbakan, Gazze yönetimi konusunda hiçbir makamdan garanti talep etmediklerini belirterek, “Bu bizim ülkemiz ve Gazze, uluslararası hukuka ve Oslo Anlaşması da dahil olmak üzere 1990’larda imzalanan tüm anlaşmalara göre Filistin topraklarının bir parçasıdır. İsrail işgali devam ederken Batı Şeria’yı biz yönetiyoruz; aynı şey Gazze için de geçerli” dedi.

"Gazze’yi devlet topraklarının bir parçası olarak görüyoruz"

Filistin hükümetinin Gazze’de ne zaman aktif rol alacağıyla ilgili soruya Mustafa, “Sahadaki durum karmaşık. İsrail ne yapacak? Gazze’den çekilmeyle ilgili düzenlemeler ne zaman uygulanacak, bilmiyoruz. Ama Filistin yönetimi Gazze’yi devlet topraklarının bir parçası olarak görüyor ve tamamen kendi kontrolüne girmesi için gece gündüz çalışıyor” yanıtını verdi.

Hamas’ın silahsızlandırılması konusuna da değinen Mustafa, ABD Başkanı Donald Trump’ın planının net olduğunu ve Hamas’ın silahsızlandırılmasını öngördüğünü söyledi. Mustafa, tek çatı altında birleşmiş bir Filistin devleti istediklerini ve meşru hükümetin silahları dışında başka silaha ihtiyaçları olmadığını vurguladı.

Başbakan, Filistin hükümetinin Arap ve uluslararası uzmanlarla birlikte 67 milyar dolara mal olacak üç aşamalı, beş yıllık “Gazze’yi Kurtarma ve Yeniden İmar Planı” hazırladığını açıkladı. Buna göre, ilk aşama altı ay sürecek ve 3,5 milyar dolara mal olacak, ikinci aşama üç yıl sürecek ve 30 milyar dolara mâl olacak, son aşama ise yeniden imarın tamamlanmasına odaklanacak.

Mustafa, Mısır’da düzenlenmesi planlanan yeniden imar konferansının uluslararası fonların toplanması ve yeniden imar çalışmalarının sürdüğünün teyit edilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Başbakan ayrıca, “İsrail tarafı Gazze Şeridi’nden çekilme, sınır kapılarını açma, yardımların girişine izin verme ve yeniden imara olanak sağlama taahhütlerini yerine getirmeli; aksi takdirde hiçbir şey elde edemeyiz” ifadelerini kullandı.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU