NTV’nin haberine göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un girişimiyle Meclis’te yeni bir komisyon kurulması için hazırlıklar başlatıldı.
Komisyonun kurulmasına ilişkin yazının, 16 Temmuz Çarşamba günü Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere iletilmesi bekleniyor. Yazıda, partilerden kurulacak komisyonda görev alacak üyelerin bildirilmesi istenecek.
“Başkanlık kararı” ile kurulacak, kalıcı komisyon olmayacak
Söz konusu komisyon yasal bir düzenlemeyle değil, “başkanlık kararı” ile hayata geçirilecek. Böylece komisyon, Meclis’in daimi ihtisas komisyonlarından biri olmayacak. Bu yönüyle, geçmişteki Anayasa Uzlaşma Komisyonu gibi daha esnek, geçici bir yapıya sahip olacak.
TBMM Başkanlığı’nın temel ilkelerini belirleyeceği komisyonda, siyasi partilerin eşit temsil edilmesi, kararların ise nitelikli çoğunlukla alınması planlanıyor. Komisyonun toplam 35 üyeden oluşması ve çalışmaları sırasında uzman görüşlerine başvurması, Anadolu’nun farklı bölgelerinde halkla buluşmalar gerçekleştirmesi hedefleniyor.
Muhalefetin talebi: Kalıcı ve kanuni komisyon
Ancak komisyonun yapısına ilişkin partiler arasında görüş ayrılığı bulunuyor. CHP, DEM Parti ve diğer bazı muhalefet partileri, kalıcı ve kanunla kurulmuş bir ihtisas komisyonu talebinde bulunuyor. Buna karşın, Cumhur İttifakı ise öneriler hazırlayan, esnek bir yapıda komisyon kurulmasında ısrarcı.
Kurulması planlanan komisyonun ana görevlerinden biri, silah bırakan örgüt mensuplarının topluma kazandırılması olacak. Bunun yanı sıra, komisyonun “kendisini fesheden bir terör örgütüne özel bir yasal düzenleme yapılabilir mi?” sorusuna da yanıt araması öngörülüyor.
NTV’ye konuşan kurmaylara göre, bu tür özel bir yasal düzenlemede FETÖ ve DHKP-C gibi örgütlerin bu düzenlemeden yararlanmalarının önüne geçilmesi kritik bir mesele olarak öne çıkıyor.
Komisyonun aynı zamanda akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve alanda çalışan uzmanlarla TBMM arasında bir bağ kurması, toplumun geniş kesimlerini kapsayan bir istişare zemini oluşturması hedefleniyor.
Komisyonun “Terörsüz Türkiye” vizyonuna katkı sunması ve Meclis’in sürece daha aktif biçimde dahil olması amaçlanıyor.
NTV, Independent Türkçe