Kartalkaya yangını davasında beşinci gün

Müşteki ailelerden açıklama: Dört gündür sanıkların sorgusundan tek duyduğumuz ‘Bilmiyorum, hatırlamıyorum, duymadım, görmedim, sorumlu değilim, kağıt üstünde

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin 19’u tutuklu toplam 32 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına beşinci günde Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından devam ediliyor. Adliyenin yetersiz olması nedeniyle duruşma, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda yapılıyor.

"Tek duyduğumuz ‘bilmiyorum, hatırlamıyorum, duymadım, görmedim, sorumlu değilim"

Duruşma başlamadan önce müşteki aileler geçen dört günü değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını "Başka Canımız Yok" platformundan yangında oğlunu kaybeden Zeynep Kotan okudu. Basın açıklamasında şöyle denildi:

Artık yeter. 170 gündür sevdiklerine hasret aileler olarak 'artık yeter' diyoruz. Dört gündür 21 Ocak'ta bize yaşatılan organize kötülüğün organize savunmasına maruz kalıyoruz. Dört gündür sanıkların sorgusundan tek duyduğumuz ‘Bilmiyorum, hatırlamıyorum, duymadım, görmedim, sorumlu değilim, kağıt üstünde.’ Sadece bununla da kalmıyor. Sanık vekillerinin ve sanık yakınlarının tahriklerine maruz kalıyoruz. Gözlerimizin içine baka baka ‘karıncayı bile incitmeyen bir aile’ olduklarını söylüyorlar. Dün heyet başkanı bir sanık vekil ‘müştekileri tahrik etmeyin’ diye uyarmak zorunda kaldı. Bu tahrike sadece müştekiler de maruz bırakılmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bir sanığın yakını müştekilere hakaret etme cesaretini gösterebiliyor"

Sanık müdafileri tarafından vekillerimizin sorularına sistematik bir şekilde müdahale ediliyor. 8 canını yitirmiş bir babanın, bir vekilin sözü, acısı hiçe sayılıp kesiliyor. Bir sanığın yakını müştekilere hakaret etme cesaretini gösterebiliyor. Bununla da kalmayıp güvenliği sağlamakla görevli kolluk güçlerine fiziksel müdahalede bulunmaya çalışıyor. Aynı sanık yakını ilk günden bu yana bizleri de tahrik etmek için her yolu deniyor. Duruşmada defalarca tek talebimizin, acımıza saygı duyulması olduğunu dile getirmemize rağmen bize reva görülen bu. Bizim tek talebimiz, adil ve şeffaf bir yargılama süreciyle tüm sorumluların hesap vermesi ve cezalandırılması. Buradan öyle emsal bir karar çıksın ki artık herkes attığı imzanın sorumluluğunu bilsin. Bu emsal karar sadece biz aileler için değil tüm Türkiye'nin güvenli geleceği için önem taşımaktadır. Biz buradayız. Merhametsiz yüreklere rağmen dimdik ayaktayız Anlarımızın anısına bu mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Yüce mahkemenin adaletine güveniyoruz

Sanık Halit Ergül hakkında suç duyurusu

Duruşma başlamadan önce yangında üç cocuğunu, torunlarını ve gelinin kaybeden müşteki ve müşteki avukatı Yüksel Gültekin, “Huzurda bulunan cinayet şebekesinin üyeleri o kadar fütursuz ki buraya zor gelen belki kalacak otel parası olmayan bu insanlara karşı sanıklar sözlü şekilde hakaret ediyorlar, 7 aylık bir kadın burada çocuğunu düşürmek zorundaydı. Ayrıca, 8 yakınını kaybetmiş birisine parmak sallayan sanık Halit Ergül hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

"Eğer bir sorun olsaydı Bakanlık kapardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı oteli kapatmamışsa da gidin ona sorun"

Mahkeme Başkanı da 'Dün duruşmada sanık yakınlarının hakaret ettikleri söylenildi. Duruşma düzenini bozanlar hakkında disiplin hapsi uygularım, tutuklarım, uyarıyorum” dedi. Mahkeme Başkanı’nın uyarısı sonrasında tutuklu sanık Halit Ergül’ün çapraz sorgusuna geçildi.

Söz alan müşteki avukatı “Turizm Bakanlığı denetçilerinin 22 Ocak 2025 tarihli belgeye göre turizm tesislerinin nitelik yönetmeliklerine göre yapılan denetimde tesisin uygun olduğu belirtilmiş. Ancak 30 Nisan 2024 tarihinden önce ‘yangına uygunluk belgesi’ almamışsınız. Bu yüzden otelin bu tarihte kapatılması gerekiyordu. Turizm Bakanlığı bir şekilde 2021 tarihinden itibaren sizin tesisinizi kollamış” dedi. Sanık Ergül ise “Yangına uygunluk belgesi istenmedi. Alınıp alınmadığını bilmiyorum. Eğer bir sorun olsaydı Bakanlık kapatırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı oteli kapatmamışsa da gidin ona sorun” dedi.

"Burada bizi topa koyan Kültür ve Turizm Bakanlığıdır"

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan, “Turizm işletme belgesi iki otelin ortak. Tek sahibi olduğu için 1973 yılında tek belge olarak alınmış. Ancak iki çocuk arasında paylaşıldığı için iş yeri açma ruhsatı alması gerekiliyor. Ekteki ruhsatın Grand Kartal ile alakası olmayınca ve içinde büfeye dairse ben bununla ilgili neyi soracağım? Kimseye suç atmadım, ‘imza benim değil’ demedim, ne yaptıysam onu anlattım, kendi amirlerim bile bizi hedefe koyarken İl Özel İdareyi savundum. Burada bizi topa koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Burayı denetleme gibi bir görevimiz yok'' diye konuştu.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı denetmenlerini neden ücretsiz ağırlıyorsunuz?"

Müşteki avukatının “Kültür ve Turizm Bakanlığı denetmenlerini neden ücretsiz ağırlıyorsunuz? Rüşvet mi bu? Ücret almamanız normal mi?” sorusunu sanık Ergül, “Ücret almamamız normal. Yani ücret almadık diye bizim kusurlarımızı yok mu sayacaklar? Hayır rüşvet değil bu. Şu an denetimcilere fatura kesilip kesilmediğini bilmiyorum” diye yanıtladı.

“Denetimi yeterince yapmayanlar sorumlu”

“Sizin günah keçiniz Kadir Özdemir mi? Reşat mi? Cemal mi? Genel müdürünüz Emir Aras kağıttan genel müdür mü” sorusuna karşılık ise sanık Ergül, “Hayır öyle bir durum yok, kimse benim günah keçim değil. ‘Emir Aras kağıttan genel müdür’ demedim, ‘benden habersiz bir şey yapmaz’ dedim” dedi. “Yangından sonra banka hesaplarınızda ciddi bir hareketlilik olmuş. Ama 1 TL bile bulamadık banka hesaplarında. Neden?” şeklindeki soruya sanık Ergül, “Otel kapandı, tazminat ödemeleri yapıldı o yüzden” yanıtını verdi.

Öte yandan, “Siz de mağdur olduğunuzu söylediniz o halde suçlu kim bu katliamda?” demesi üzerine sanık Ergül, “Denetimi yeterince yapmayanlar sorumlu” ifadelerini kullandı.

Müşteki avukatı Seda Yıldız'ın “Merdiven ve asansör yapımı sırasında bir takım hava çıkışının kapatıldığı ifade ediliyor bilirkişi raporunda. Bu sizin zamanınızda mı yapıldı? Dosyaya sunulan yapı ruhsatı 1999 yılına ait çünkü” diye sormasına karşılık sanık Halit Ergül'ün araya girerek konuşması nedeniyle taraf avukatları arasında tartışma çıktı. Müşteki avukatları, "Sorularımızı bölmeyin artık" diye tepki göstermesi üzerine duruşmaya 15 dakika ara verildi..

Yeniden başlayan duruşmada, “Bilirkişi raporunda, merdiven ve asansör yapımı sırasında birtakım hava çıkışının kapatıldığı ifade ediliyor. Bu sizin zamanınızda mı yapıldı? Çünkü dosyaya sunulan yapı ruhsatı 1999 yılına ait” sorusuna sanık Halit Ergül, “Otel yaptırıyorduk o zaman” dedi.

Bir müşteki avukatı sanık Ergül’e yönelik “2004 yılında 101 milyon TL kar elde etmişsiniz ancak yüzde 25 ödemeniz gereken vergiyi yüzde 10 olarak ödemişsiniz. Bu aradaki farkı kamu arazisini işgalden kapısına kilit vurulan otele mi harcadınız? Yangın sprinkler sisteminin maliyeti ise 10 milyon TL’ydi. Kaçındığınız bu 10 milyon TL nedeniyle bu kadar insanın canını feda ettiniz” şeklinde konuştu.

“Turizm Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de buraya getirtilip yargılanması gerek”

Bir başka müşteki avukatı da “O gün o otele gidenler tesadüfen gitmedi. Hepsi de ‘iddialı, güvenilir’ diye bilinen oteli tercih etmişlerdi. Oysa bilmiyorlardı ki Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yerine getirmedi, bilmiyorlardı ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yapmadı, bilmiyorlardı ki Bolu Belediyesi ve İl Özel İdaresi gereğini yapmadı. İl Özel İdaresi yetkilileri dahi ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumludur’ derken huzurda bunların yer almaması, devam eden yargılamanın eksik yapılacak demektir. Bu yüzden yargılanması gereken sanıkların da buraya getirilmesi ve dosyaya eklenmesini talep ediyoruz” talebinde bulundu.

"Tüm kararları ben alırım, ciddi bir kararı benden başka kimse alamaz"

Çapraz sorgu sırasında müşteki avukatının, Kadir Özdemir ve Emir Aras’ın görevlerinin sorulduğu sanık Halit Ergül, “Ben haftada bir defa Grand Kartal’a giderim. Kadir Özdemir de haftada bir ya da iki haftada bir gider. Emir Aras benim damadım diye Genel Müdür. Kadir Özdemir, Emir Aras’tan talimat almadan da bazı şeyler yapabilir. Kadir Özdemir benim onayım olmadan küçük işleri yapabilir. Tadilat gibi şeyleri benden habersiz yapamaz. Onları ben söylerim öyle yapar. Biz Kadir’e ne isterse onu verirdik ücret olarak. Huzur hakkından daha fazla mı daha mı az alır bilmiyorum. Tüm kararları ben alırım. Ciddi bir kararı benden başka kimse alamaz” dedi. Sanık Halit Ergül, dün yaptığı savunmasında ise tutuklu sanık muhasebe müdürü Kadir Özdemir hakkında “Emir Aras bana sormadan bir şey yapmaz. Kadir Özdemir muhasebe müdürüdür ama bayağı yetkilidir. Bana sormadan pek çok şeyi alabilir” ifadelerini kullanmıştı.

İlk dört gün 29 sanık dinlendi

İlk gün 15 saat süren duruşmada, tutuklu sanık Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, tutuksuz sanık FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi çalışanı Aleyna Beşinci ile tutuksuz sanık Ali Ağaoğlu, tutuklu sanık Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, tutuklu sanık Bolu İl Özek İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, tutuklu sanık Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü Yeliz Erdoğan, Grand Kartal ve Gazelle Otel’in teknik personelleri tutuklu sanık Tahsin Pekcan, tutuklu sanık Hüseyin Özer ve tutuksuz sanık Bayram Ütkü dinlendi.

İkinci gün 12 saat süren duruşmada, tutuklu sanık Bolu İl Özel İdaresi Selen İlçe Özel İdare Müdürü ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel, tutuklu sanık Grand Kartal’ın muhasebe elemanlarından Cemal Özer, tutuklu sanık Grand Kartal Otel’in muhasebe müdürü Kadir Özdemir, tutuksuz sanık LPG tesisatı incelemesi yapan Aygaz çalışanı Doğan Aydın, Aygaz A.Ş.’de teknik servisçi olarak çalışan tutuklu sanık Muharrem Şen,  tutuksuz sanık iş güvenliği uzmanı Ece Kayacan, Gazelle Otel’de iş güvenliği uzmanı olarak çalışan tutuksuz sanıklardan Kübra Demir, tutuklu sanıklardan otel sahibi Halit Ergül’ün damadı ve aynı zamanda Grand Kartal Otel Genel Müdürü Emir Aras'ın savunması alındı.

Üçüncü gün ise 14 saat süren duruşmada da tutuksuz sanıklardan muhasebe müdürü yardımcısı Mehmet Salun, tutuklu sanıklardan Grand Kartal Otel’in müdürü Zeki Yılmaz, Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün kızı ve otelin ortaklarından Ceyda Hacıbekiroğlu, tutuklu sanıklardan otelin yönetim kurulu üyesi ve otelin sahibi Halit Ergül'ün kızı Elif Aras, Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün eşi ve otelin ortaklarından olan Emine Murtezaoğlu Ergül ve Grand Kartal Otel’in aşçılarından tutuklu sanık Faysal Yaver dinlendi

Dördüncü gün 13 saat süren duruşmada ise Grand Kartal Otel’in baş aşçısı hem müşteki hem de müşteki tutuksuz sanık olan Reşat Bölük, Grand Kartal Otel’in resepsiyonistlerinden tutuksuz sanık Yiğithan Burak Çetin, Tutuksuz sanıklardan Mudurnu Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve White Fox kafenin kiracısı İbrahim Polat, Mudurnu Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili tutuksuz sanık İsmail Karagöz ve Grand Kartal Otel’in sahibi ve yönetim kurulu başkanı tutuklu sanık Halit Ergül olmak üzere toplam 29 sanık savunma yaptı

 Duruşmaya saat 14.30'a kadar ara verildi.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU