Amerikan giyim firması Doğu Türkistan’daki Çin fabrikası ile ilişkisini kesti

Badger Sportswear, Uygurlu Müslümanlara yönelik kötü muamele nedeniyle Doğu Türkistan bölgesinden ürün satın almayı durdurdu.

ABD’li bir spor giyim firması Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerine maruz kalan Uygurlu Müslümanların zorla alıkonduğu kamplardan iş gücü tedarik eden Çinli bir şirketle olan ilişkisini kesti. 

Üniversite takımlarına atletizm kıyafeti ve araç gereçleri satan Badger Sportswear (Badger Spor Giyim) kuzeybatı Çin’den artık hiçbir ürün ithal etmeyeceklerini bildirdi. Şirket bu karara neden olarak ise Pekin yönetiminin Uygurlara ve Kazaklara yönelik kötü muamelesini neden gösterdi.

Associated Press’in Çinli imalatçının Doğu Türkistan’da milyonlarca Müslümanın alıkonduğu “eğitim kamplarından” birinde bir fabrika işlettiğini ortaya çıkarmasının ardından Badger Sportswear, Aralık ayında Hetian Taida Giyim adlı firmadan sevkiyatı durdurdu.

Çok sıkı korunan bu kamplardan serbest kalan kişiler İslam’dan çıkmaları ve Çin Komünist Partisi’ne bağlılık yemini etmeleri için zorlandıklarını, bazıları ise işkence gördüklerini söylüyor.  

Çin hükümeti tutukluları ayrıca imalat ve yiyecek sektörlerinde, kampların içinde ya da özel mülkiyete ait devlet destekli fabrikalarda zorla çalıştırıyor.  

Badger şirketi tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Basında yer alan haberleri duyduktan sonra, Hetian Taida Apparel Co Ltd şirketinden her türlü ürünün siparişini, alımını ve sevkiyatını hemen durdurduk ve konuyla ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattık.”

Firma ayrıca Çinli şirket tarafından yapılan ürün tedarikinin toplam ürün satışlarının yüzde birini oluşturduğunu bildirdi.

Çin yönetimi ise Amerikalı şirketin “yanlış bilgi” ile hareket ettiğini savundu.  

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Doğu Türkistan’daki kampların “zorla işçi çalıştırılan yerlerden tamamen farklı olduğunu” iddia ederek, bu kampların fakir Uygurlar’a mesleki eğitim vermeye yardımcı olduğunu vurguladı.

Badger şirketi ve kamplar ile bağlantının geçtiğimiz ay gündeme gelmesinin ardından üniversiteler, bu şirketin ürünlerini raflarından ve internet sitelerinden çekmeye başlamıştı.

Uzmanlar, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygurlu Müslümanı eğitim kamplarında alıkoymasının, Çin’in eski Devlet Başkanı Mao döneminden bu yana ülkede görülmemiş bir oranda insan hakları ihlali ile eş değerde olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü bu merkezleri “savaş zamanlarındaki toplama kamplarına” benzetmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe icin çeviren: Sezin Bala 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU