ABD, İran müzakerelerinde kırmızı çizgilerini açıkladı

“Yarın ilerleme olmazsa başka yollara başvururuz”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Tahran'daki nükleer enerji müzesini 9 Nisan'da ziyaret etmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, yarın İran'la yapılacak görüşmelerin verimli geçmemesi halinde sürecin durdurulacağını söyledi.

Radikal sağcı Amerikan haber sitesi Breitbart’ta dün yayımlanan röportajında Witkoff, İran’la nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedilememesi durumunda “başka yollar aranacağını” belirtti.

Trump tarafından emlak yatırımcılığından Ortadoğu Özel Temsilciliği’ne getirilen Witkoff, İran’la müzakerelerde beklentilerine dair şunları söyledi:

İran devletinde uranyum zenginleştirme programına bir daha asla izin verilemez. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Zenginleştirme olmayacak. Bu, nükleer tesislerin kapatılacağı ve silah üretilmeyeceği anlamına geliyor. Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü Natanz, Fordow ve İsfahan tesisleri kapatılmak zorunda.

CNN’in analizinde, Tahran yönetiminin bu koşulları kabul etmesinin pek mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, geçen hafta X’ten yaptığı paylaşımda İran’ın uranyum zenginleştirme hakkına sahip olduğunu, bunun müzakere edilemeyeceğini bildirmişti.

Witkoff, İran’la ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek şöyle devam etti:

İran'a şunu söylüyoruz: Daha iyi bir ulus olabilirsiniz. Sizinle iş yapabiliriz. Sizinle stratejik ilişkiler kurabiliriz. Ama provokatör olamazsınız.

Buna ek olarak Trump’ın temsilcisi, İran'ın ABD'ye nükleer silah istemediğini söylediğini ve Tahran'ın bu tutumunu uzun süredir koruduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Witkoff, mevcut müzakerelerin sadece nükleer tesis ve uranyum zenginleştirme faaliyetleriyle ilgili olduğunu söyledi. Temsilci, bunu hızlı şekilde çözmek istediklerini ve diğer meselelerle ilgili gelecekte başka görüşmeler yapılabileceğini belirtti.

İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa'yla Almanya arasında Temmuz 2015'te Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) imzalanmıştı. Uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin denetim altına alındığı anlaşma Ocak 2016'da yürürlüğe girmiş, İran da uluslararası yaptırımlardan kısmen kurtulmuştu. 

Ancak Trump'ın 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasıyla Tahran yönetimi, kademeli olarak hem zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmış hem yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başlamıştı.

Tahran ve Washington, önce 12 Nisan'da Umman'ın başkenti Muskat'ta, daha sonra da 19 Nisan'da İtalya'nın başkenti Roma'da görüşme yapmıştı. Son görüşme 26 Nisan'da yine Muskat'ta gerçekleştirilmişti. Bir sonraki müzakere yarın Muskat’ta düzenlenecek. CNN’in aktardığına göre taraflar, görüşmelerin ilerlemesi için geniş çaplı bir çerçeve belirlemeye çalışacak.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU