Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kirli oyunun farkındayız

“Bugün burada sıradan bir açılış töreni gerçekleştirmiyoruz, aynı zamanda irademizi, azmimizi, hürriyet sevdamızı da ilan ediyoruz”

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) açılışı yapılan Cumhuriyet Yerleşkesi töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının birliğini ve kardeşliğini hedef alan kışkırtmalara karşı uyarıda bulundu. “Kıbrıs Türkü kardeşlerim o engin basiret ve ferasetleriyle oynanmak istenen kirli oyunun gayet farkındadır” diyen Erdoğan, “Allah’ın izniyle hiçbirimiz bu tuzağa düşmeyecek, provokasyonlara prim vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada hem Türkiye ile Kıbrıs Türk halkı arasındaki sarsılmaz bağlara dikkat çekti hem de bölgedeki provokasyonlara karşı birlik çağrısında bulundu.

Hayat tarzı, kılık kıyafet, mezhep ve köken üzerinden insanlarımızı kutuplaştırmaya, özellikle de bu siyasette gerilimi tırmandırmaya çalıştılar. Benzer bir senaryonun burada da sahnelenmek istendiği açıktır.

Konuşmasında “kirli bir oyun”un sahneye konulmaya çalışıldığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin geçmişte benzer senaryolarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. “Bu topraklarda asırlardır kök salmış hoşgörü iklimini zehirlemek amacıyla mukaddes değerlerimiz üzerinden kirli bir oyun oynuyorlar” diyen Erdoğan, bu oyuna karşı sağduyu çağrısı yaptı.

Kıbrıs Türk halkının birliğinin, beraberliğinin, kardeşliğinin zayıflatılmasına müsaade etmeyecek, sabırlı, serinkanlı ve aklıselim ile hareket edeceğiz.

“Söz konusu Kıbrıs davası olunca soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir”

Konuşmasında Türk milletinin Kıbrıs’la olan gönül bağını vurgulayan Erdoğan, “Adlarımız farklı olsa da söz konusu Kıbrıs davası olunca soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir” sözleriyle dikkat çekti. KKTC halkının geçmişte maruz kaldığı adaletsizliklere rağmen dimdik ayakta kaldığını hatırlatan Erdoğan, bu mücadeleye olan inancın her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getirdi:

Bu eserlerin her bir taşında bu toprakların özgürlük ve mücadele ruhu var. Cumhurbaşkanlığı Binamız devletimizin vakarını, Meclis Binamız demokrasi sevdasını temsil ediyor.

“Bugün bu topraklara bir mühür daha vuruyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 639 bin metrekarelik bir alana yayılan ve içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası, yüksek mahkeme, millet camisi ve millet bahçesi gibi yapılar bulunan Cumhuriyet Yerleşkesi’nin KKTC’nin kararlılığının ve devlet iradesinin simgesi olduğunu söyledi:

Bugün bu topraklara bir mühür daha vuruyoruz. Kıbrıs Türk halkına muhteşem bir eser daha kazandırıyoruz. Cumhuriyet Yerleşkesi projemiz Kuzey Kıbrıs'ın gurur kaynaklarından biridir. Türkiye'nin dün olduğu gibi bugün ve yarın da ihtiyaç duyacağınız her anda daima yanınızda olacağını bilmenizi istiyorum.

Açılış töreninde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk halkına hitabında, kardeşliğe, ortak geçmişe ve istikbal mücadelesine vurgu yaptı. Törende yaptığı konuşmada Erdoğan, bu güçlü birlikteliğin hedef alınmasına izin verilmeyeceğini şu sözlerle vurguladı:

Kardeşliğimizi bozmaya, aramızı açmaya, bu bereketli topraklara, barış ve huzur yerine nefret tohumları ekmeye çalışanlar başarılı olamayacaktır.

“Türk dünyasıyla ilişkiler güçlenecek, izolasyon sona erecek”

Erdoğan, KKTC’nin uluslararası alanda maruz kaldığı haksız izolasyona da değinerek, bu konuda Türkiye'nin kararlı duruşunun süreceğini belirtti. “Türk dünyasıyla ilişkilerin güçlendirilmesinden, Kıbrıs Türk halkına yönelik haksız izolasyonun kaldırılmasına kadar her alanda desteğimizi çok güçlü biçimde devam ettireceğiz.” dedi.

Konuşmasının sonunda Erdoğan, “Bu toprakların her bir karışı kahramanlarımızın aziz kanıyla yoğrulmuştur. Bu emanetin hakkını vermek hepimizin boynunun borcudur” ifadelerini kullandı.

Ödül töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Ercan Havalimanı'nda düzenlenen, TEKNOFEST KKTC'nin Ödül Töreni'nde konuştu.

"Bu yola revan olduğumuzda bize 'boşuna heveslenmeyin, yapamazsınız, başaramazsınız' diyenlere bugün en güzel cevabı sizlerle veriyoruz." ifadesini kullanan Erdoğan, milli muharip uçak KAAN, insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, muharip insansız uçak ANKA-3, jet motorlu eğitim ve taarruz uçağı Hürjet, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş, ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2 ve daha nicelerinin Gök Vatan'da, çok maksatlı amfibi gemisi TCG Anadolu'nun ise Mavi Vatan'da bayrağı gururla dalgalandırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, SİHA teknolojisinde en gelişmiş ilk 3 ülke arasında yer aldığına işaret ederek, "Bundan sonra da aynı azimle, aynı heyecanla çalışmaya devam edeceğiz. Sizlerden aldığımız ilhamla, sizlere duyduğumuz güvenle, sizlerin ürettiği teknolojilerle çok daha güçlü bir Türkiye, çok daha müreffeh bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni hiç hafife almayın, inşa edeceğiz. İstikbalin taşlarını şimdiden döşüyoruz. Eğitim, teknoloji ve spor alanında sizlerin yanındayız. Yeni okul projelerinin yanı sıra mevcut okulların tamir, tadilatı, ilave derslikleri ve diğer çalışmalarla depreme dayanıklılığını artırıyoruz." diye konuştu.

YÖK ve YÖDAK arasında ilerlettikleri projeyle Ada'yı bir eğitim merkezi haline getirdiklerini vurgulayan Erdoğan, belge güvenliği ve dijital altyapı noktasında Türkiye'de hangi imkanlar varsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de aynısının olacağını dile getirdi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son dönemde kamuoyumuzu da rahatsız eden İstanbul'daki diploma sahtekarlığı gibi utanç verici skandalların hiçbiri tekerrür etmeyecek. Gençlerimizin hakkının yenilmesinin önüne kalıcı ve kati biçimde geçmiş oluyoruz. Ülkemizde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de gençlerin ve her yaştan insanın spor yapmasını arzu ediyoruz. Bu kapsamda halı sahalar, kapalı spor salonları, çok amaçlı spor tesisleri ve öğrenci yurtları inşa ediyoruz. 4 adet spor tesisinin yapımı tamamlandı. Açılışa hazır hale geldi. Bir diğer önceliğimiz yurtlardır. Halihazırda Ada genelinde 5 binada toplamda 7 bin 26 öğrenciye barınma hizmeti veriyoruz. Tüm kamu kurumlarında e-Devlet projelerimiz devam ediyor. Buradan şu müjdeyi de vermek isterim, elektronik Devlet mobil uygulamasının hayata geçirilmesi için çalışmalarda son aşamaya gelindi. Çok kısa sürede uygulamanın lansmanı gerçekleşecek.

Sanayi ve istihdam alanında çalışmaların sürdüğünü ifade eden Erdoğan, organize sanayi bölgelerini geliştirerek, yeni sanayi bölgelerinin inşasını planlayarak Kıbrıs Türkü'nün dışa bağımlılığını azalttıklarını vurguladı.

Erdoğan, daha sayamadığı nice yatırım, eser, hizmet ve projenin aydınlık yarınlara giden yolda birer kilometre taşı olduğunu belirterek, "Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a denizin altından suyu getirdik mi? Şimdi ikinci etap. İnşallah elektriği de getireceğiz ve bununla su, elektrik konusunda Kuzey Kıbrıs'ın ihtiyaçlarını gidermiş olacağız. Gözleri karanlığa alışmış olanlar elbette aydınlıktan korkacaklardır. Kıbrıs Türkü'nün varlığına tahammül edemeyenlere taşeronluk yapanların TEKNOFEST'ten rahatsız olması doğaldır. Çağdaşlaşmayı, bilimde, teknolojide, kültür ve sanatta ileri gitmekte değil de kılık kıyafet yasaklarında arayan faşizan zihniyetin buradaki teknoloji şöleninden korkuya kapılması gayet tabiidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Kuzey Kıbrıs'ta kızlarımızın başörtüsüyle uğraşırsan karşında bizi bulursun"

Sendikacılık yapmaya kimsenin mani olamayacağına dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

Yap sendikacılığını. Biz bu işlere alışmışız. Türkiye'de sendikacılığın mazisi çok eskidir. Ama STK'ler, STK'lik nasıl yapılır bunu bilmesi lazım. Burada kalkıp da eğer sen Kuzey Kıbrıs'ta kızlarımızın başörtüsüyle uğraşmaya kalkarsan kusura bakma karşında bizi bulursun. Çünkü biz bunun mücadelesini çok verdik. Bu mücadeleyi vere vere bir yere geldik. Nasıl birilerinin gözleri kamaşacak diye güneş doğmaktan vazgeçmezse 3-5 marjinal rahatsız olacak diye biz de TEKNOFEST ruhundan, buradaki şu muhteşem ve muazzam tablodan vazgeçmeyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin yıllardır olduğu gibi gelecekte de çok kültürlülüğün, hoşgörünün, barışın merkezi olmaya devam edeceğini, bu güzel iklimi hangi bahaneyle olursa olsun kimsenin dinamitlemesine izin vermeyeceklerini söyledi.

TEKNOFEST'i boykot çağrısı yapan marjinal tiplerin, Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Boykot dediniz, ne oldu, meydan tıklım tıklım dolu. Aynen Türkiye'de olduğu gibi boykot dedikçe satış yaptık. Burada da boykot dedikçe meydanlar doldu. Gençler, gençler olarak başarılarınızla çığır açan projelerinizle onlara hak ettikleri cevabı vermeye devam edeceksiniz. Sizlerden inancınıza, imanınıza, ahlakınıza, tarihten süzülüp gelen kültür ve medeniyet değerlerimize sıkı sıkıya sarılmanızı bekliyorum." dedi. Erdoğan, "'Allah' nidalarıyla şehadete yürüyerek bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizin ruhlarını şad etmenizi, onların hatıralarına sahip çıkmanızı sizlerden rica ediyorum. Ben sizlere güveniyorum." diye konuştu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU