Çin, son dönemde yapay zekadaki atılımlarıyla, 2030’a kadar teknoloji alanında süpergüç olma hedefine adım adım yaklaşıyor.
Çin’de her geçen gün yatırımların arttığı yapay zeka sektöründe 4 bin 500’den fazla şirket var. Başkent Pekin’deki okullarda bu yıl ilk ve orta öğretimde okuyan öğrenciler için yapay zeka kursları başlatılacak. Ayrıca üniversiteler de yapay zekaya odaklanan bölümlere daha fazla öğrenci almaya başladı.
BBC, bu sektördeki atılımların, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 2017'de yapay zekanın ülkenin kalkınmasının "ana itici gücü" olacağını ilan etmesiyle başladığını yazıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD, ocakta Çin’e yarı iletken çiplerin ihracatına kısıtlamaları artırdıktan sonra Pekin, 60 milyar yuanlık (yaklaşık 302 milyar TL) bir yapay zeka fonu oluşturulduğunu da duyurmuştu.
BBC, Çinli mühendislerin tasarladığı yapay zeka destekli sohbet botu DeepSeek’in, ABD’nin yaptırımlarına karşı direnerek Pekin’e rekabet gücü kazandırdığına dikkat çekiyor.
ABD merkezli şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu. Yazılım Pentagon’da da alarma yol açmıştı.
DeepSeek'in de aralarında bulunduğu Unitree Robotics, Deep Robotics, BrainCo, Game Science ve Manycore Tech adlı 6 yerli yapay zeka firması, Çin'in “6 ejderhası” diye de adlandırılıyor.
Çin’in yapay zeka ve mühendislik alanındaki başarısının sırlarından biri de genç nüfusu. Ülkede 2020’de 3,5 milyondan fazla öğrenci bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından mezun oldu. Analizde, bu rakamın dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.
Diğer yandan yapay zeka yatırımları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithalata getirdiği gümrük vergileriyle başlayan “ticaret savaşında” da Pekin’e avantaj sağlayabilir.
Trump, ABD’ye giren fentanille mücadelede başarısız olduklarını ileri sürerek Çin’e yönelik gümrük vergisini bu ay yüzde 10’dan 20’ye çıkarmıştı.
Çin'in yasama organı Ulusal Halk Kongresi’nin (ÇHUK) 14. döneminin üçüncü genel kurul toplantısı, bugünkü kapanış oturumuyla sona erdi. Bloomberg, Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Çiang ve ÇKP’den üst düzey isimlerin katıldığı kongrede, teknoloji yatırımlarının ön plana çıktığına dikkat çekiyor.
Bir hafta süren kongrede, teknoloji alanında 1 trilyon yuanlık fon oluşturulması kararlaştırılmıştı. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun yöneticisi Wu Çing, toplantıdaki konuşmasında şunları söylemişti:
Bu görüşme, neredeyse teknoloji temalı bir toplantı haline geliyor. Teknoloji burada artık daha önemli bir rol üstleniyor.