Britanya basını, Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi'ni yazdı: "Mabede dönüştü"

"Müzenin son dönemdeki popülerliği, Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki gelişmenin yansıması"

Atatürk Evi Müzesi, 1953'te açılmıştı (Tripadvisor)

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi'ne gösterilen yoğun ilgiyi yazdı. 

Haberde, müzeyi bu yıl çoğu Türkiye'den olmak üzere yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği belirtilirken, son restorasyonların tamamlandığı 2013'ten beri evi görmeye giden kişin sayısının arttığı ifade ediliyor. Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'ndan bir yetkili, yoğunluğa dair şunları söylüyor: 

Bazen 6 bin ziyaretçinin geldiği günler oluyor. Bunların çoğu Türkiye'den otobüslerle düzenlenen özel turlarla geliyor. Çok uzun kuyruklar oluşuyor.

Yazıda, Selanik Belediyesi'nin evi Türk devletine verme kararının, Yunanistan ve Türkiye arasındaki bir "yumuşama atmosferinde" alındığı belirtiliyor. 1970'lerde iki ülke arasındaki gerginliğe dikkat çeken ABD'nin eski Selanik Başkonsolos Yardımcısı Richard Jackson, şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu koşullar altında Atatürk'ün evinin var olması bile olağanüstü. Laik Türkler için böyle bir tapınağa dönüşmesi, Yunan-Türk tarihindeki dikkate değer ama az bilinen yan unsurlardan biri.

Guardian, Atatürk Evi Müzesi'ne özellikle pandemi sonrasında artan ilginin, Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemde "gelişen ilişkilerin" bir yansıması olduğu değerlendirmesini de paylaşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 7 Aralık’ta Atina’da bir araya gelmiş, görüşmeden Yunan adaları için vize kolaylığı anlaşması çıkmıştı. Bu kapsamda Yunanistan, 10 adada Türk yurttaşlarına ekspres vize imkanı sağlamıştı. 

Selanik Ticaret Odası Başkanı Pantelis Filippidis, vize anlaşmasının ticareti canlandırdığını belirterek şunları söylüyor: 

Atmosfer çok daha iyiye gitti. Her yerde Türk ziyaretçiler var, bu da yerel ekonomiye gerçekten katkı sağladı. Atatürk'ün evinin etrafındaki bölge daha önce çok sıkıntılıydı ama şimdi gelişiyor. Bireysel ilişki anlamında Yunanlar ve Türkler harika anlaşıyor. Ticaret birleştiriyor; geri kalan her şey siyasi oyunlardan ibaret.

Yazıda, Atatürk'ün reformlarıyla Erdoğan'ın izlediği politikalar arasındaki farklılıklara da dikkat çekiliyor. Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı Kostas Ifantis, şu yorumları paylaşıyor: 

Birçok Türk, Erdoğan'ın daha dindar politikaları nedeniyle Atatürk'ün reformlarının saldırı altında kaldığından endişeleniyor. Atatürk'ün modern Türkiye'nin DNA'sının bir parçası olduğu inkar edilemez ancak ülke değişiyor. Bu da pek çok kişinin şimdi Atatürk'ün doğum yerini ziyaret etmek istemesinde rol oynuyor olabilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU