Pedersen: Suriye askeri, insani ve ekonomik bir fırtınanın eşiğinde

BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen / Fotoğraf: DPA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, dün yaptığı açıklamada, Suriye'nin ‘askeri, insani ve ekonomik bir fırtınanın’ eşiğinde olduğunu söyledi. Pedersen, ülke içindeki gerilimin tırmanmasına ve Gazze Şeridi ile Lübnan'dan yayılan çatışmalara karşı uyardı.

Pedersen, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) önünde yaptığı açıklamada, Gazze de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında ve Lübnan'da çatışmaların şiddetlendiğini söyledi. Bu gelişmelerin Suriye'yi de etkileyebileceğini belirten BM yetkilisi, bölgedeki çatışmaların Suriye'ye sıçramasının endişe verici olduğunu söyledi ve daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail yıllardır Hizbullah’ın Suriye'deki mevzilerini hedef alırken, Lübnan'daki savaşın kapsamı genişledikçe bu ülkedeki hava saldırılarını da yoğunlaştırdı. İsrail, Hizbullah’ı Suriye üzerinden Lübnan'a silah taşımakla suçluyor.

BMGK’ya Suriye'nin geçtiğimiz ay son 13 yılın en hızlı ve en kapsamlı hava saldırısına sahne olduğunu söyleyen Pedersen, ‘Şam'ın merkezinde bile’ yerleşim alanlarının bombalandığını sözlerine ekledi.

Ülkenin kuzeybatısında gerilimin tırmanması, ülkedeki iç çatışmayı ‘körüklüyor’ gibi göründüğünü belirten Pedersen, Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) tarafından kısa bir süre önce hükümet güçlerinin elindeki bölgelere düzenlediği saldırıya işaret etti. Pedersen, Suriye hükümetini destekleyen Rusya'nın hava saldırılarının aylar sonra ilk kez yeniden başladığını ve hükümet yanlısı güçlerin insansız hava aracı (İHA) saldırılarını ‘önemli ölçüde artırdığını’ söyledi. BM yetkilisi, “Harap olmuş Suriye'de askeri, insani ve ekonomik bir fırtınanın patlak vermesi için gereken tüm unsurların oluştuğunu görüyoruz” dedi.

Suriye’de 2011 yılında hükümet karşıtı protesto gösterileriyle başlayan Suriye iç savaşında 500 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan yerinden edildi. Rusya ve Türkiye tarafından 2020 yılında müzakere edilen anlaşma sonucu ülkenin kuzeyinde ateşkes ilan edildi. Ancak ateşkes anlaşması zaman zaman ihlal edildi.

Pedersen, bölgesel gerilimin, tamamlanmamış olsa da son dört yıldır cephe hatlarında çatışmaları donduran ateşkeslerin çökmesine yol açabileceğine dair uyardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU