Mali'nin başkenti Bamako'ya yıllar sonra ilk kez ciddi bir baskın düzenlendi ve Batı Afrika ülkesinin askeri hava araçlarının çoğuna ve askeri yönetimin tuttuğu Rus paralı askerlerine ev sahipliği yapan hava üssüne dün saldırıldı.
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Faladie Jandarma Okulu'nun da hedef alındığı bildirildi.
Ulaştırma Bakanlığı, saldırıların ardından Bamako Uluslararası Havalimanı'nın geçici olarak tedbir amaçlı kapatıldığını duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Saldırıyı El Kaide'ye bağlı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNIM) üstlendi. Örgüt açıklamasında çok sayıda kişiyi öldürdüğünü ve aralarında savaş uçaklarının da bulunduğu pek çok silahı yok ettiğini öne sürdü.
Genelkurmay Başkanı General Oumar Diarra, saldırı sahasından video yayımlayarak "Durum kontrol altında" dedi.
Onlarca kişinin tutuklandığı gösterilirken ölü militanlar ve ağır makineli tüfekleri de videoda sergilendi.
AP en az 15 saldırganın tutuklandığını duyurdu. Saldırıda ölen ya da yaralananların sayısına dair net bir bilgi henüz yok.
#Mali un jihadiste du #JNIM #AQMI qui met le feu à un avion à l’aéroport militaire de #Bamako pic.twitter.com/VEjWJVIQM5
— Wassim Nasr (@SimNasr) September 17, 2024
Batı Afrika'daki Mali, Burkina Faso ve Nijer, El Kaide ve IŞİD bağlantılı örgütlerin eylemlerine sahne oluyor. Sahel hattında yer alan bu üç ülkedeki eylemler sonucu, 2017'den beri 38 bine yakın kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Sivil hükümetlerin etkisiz kalmasıyla birlikte 2020 itibarıyla üç ülkede de darbe düzenlendi. Batı'dan beklediği desteği göremeyen askeri cuntalar, Fransa ve ABD gibi bölgede etkili ülkelerin askerlerini ülkeden uzaklaştırdı.
Örneğin geçen sene ABD'nin Nijer'de 110 milyon dolarlık bir drone üssü ve 1100 askeri vardı. Bu güçler bu ay itibarıyla tamamen çekildi.
Boşluğu dolduran Moskova, bu üç ülkede Wagner gibi şirketlerle paralı askerlerini bölgeye yaydı.
Sahel bölgesi uzmanlarından Corinne Dufka, El Kaide'nin son aylarda başkent Bamako'ya girme yönündeki çabalarını artırdığını ancak düne kadar başarılı olamadığını işaret ediyor.
Ankara ve Moskova'nın Mali'nin drone ve savaş uçağı filosuna katkıda bulunduğunu belirtirken askeri yönetime bağlı güçlerin insan hakları ihlallerinin örgütlere yeni militan kazandırmaya yaradığını da vurguluyor.
Dufka, CNIM'in yeni koşullara adapte olmayı başardığını belirtiyor:
Batı güçlerinin gitmesinin ardından Rusya ve Türkiye'nin Mali'yle yaptığı işbirliği El Kaide bağlantılı örgütü yenmeye yetmedi.
Almanya Hristiyan Demokrat Birliği'ne (CDU) yakın Konrad Adenauer Vakfı'nın Sahel programı başkanı Ulf Laessing de saldırıyı şöyle yorumluyor:
Kanımca kuzeydeki Cezayir sınırında Wagner'in kayıp verdiği çatışmanın ardından CNIM ülkenin güneyinde ve başkentinde de saldırı düzenleyebileceğini göstermek istedi.
Temmuz'da Mali-Cezayir sınırında Tuareg isyancıları onlarca Rus paralı askerini öldürmüş, bu olay Wagner'in Batı Afrika'daki en büyük hezimetlerinden biri olmuştu. CNIM savaşçıları da çatışmaya katıldıklarını öne sürmüştü.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP, AA