Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi'nin (EEAS) iç raporu, muhalefetin ezildiği Tunus'la göç anlaşması yapılmasından AB'nin rahatsızlık duyduğunu ortaya koydu.
Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesinin edinerek bugün haberleştirdiği raporda, 2019'da göreve gelen Cumhurbaşkanı Kays Said'in yönetimindeki Tunus'un durumu anlatıldı. "Siyasi iklimde net bir bozulma ve sivil alanda daralma" yaşandığı savunuldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
66 yaşındaki Said'in Temsilciler Meclisi'ni feshederek gücü kendisinde topladığı hatırlatılırken 6 Ekim'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde favori görüldüğü bildirildi.
Seçim öncesinde rakiplerin hapse atıldığına ve muhalifler hakkında "yanlış bilgi yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatıldığına da işaret edildi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell imzasıyla AB'nin dışişleri bakanlarına 7 Temmuz'da gönderildiği aktarılan raporda Kuzey Afrika ülkesinin insan hakları karnesi ve sosyoekonomik istikrarının yanı sıra göç yönetimine işaretle şu ifadeler kullanıldı:
AB-Tunus ilişkileri daha da karmaşık hale geliyor. AB ülkeleri Tunus'un istikrarını sağlamak için bu ülkeyle partnerliği sürdürmeye dair samimi bir ilgiye sahip.
AB'nin, destek verilmemesi halinde Tunus'un "hasım üçüncü ülkelerin" nüfuzuna girmesinden korktuğu belirtilirken isim vermeden Rusya, İran ve Çin'e işaret edildi.
Diğer yandan rapor, Tunus'la yapılan göç anlaşmasının "diktatörleri besleme" suçlamasını ve AB'nin çıkarları için insan haklarının göz ardı edildiği eleştirilerini de beraberinde getirdiğini hatırlattı:
AB'nin değerleriyle Tunuslu yetkililerle yapıcı temas arasındaki dengeyi sağlamak, AB'nin itibarı açısından giderek daha zor hale geliyor
5 sayfalık raporda Tunus'ta gözaltına alınan muhalif siyasetçi, gazeteci, avukat, iş insanları ve AB'nin fonladığı göç STK'ları için çalışan kişiler hatırlatıldı.
2023'te AB, Tunus'a insan kaçakçılarıyla mücadelesi için 105 milyon euro vaat etmiş, sonrasında Tunus yönetimi Brüksel'le anlaşmazlık yaşayarak bu paranın 60 milyon euroluk kısmını geri verdiğini duyurmuştu.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Ağustos'ta geniş hükümet revizyonuna giderek üçü devlet bakanı olmak üzere 22 yeni bakan atamıştı.
Said'in pazartesi 24 ile yeni valiler ataması dikkat çekerken Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala neden böyle bir değişiklik yapıldığı açıklanmadı.
25 Temmuz 2022'de kabul edilen yeni Tunus Anayasası'na göre cumhurbaşkanı, valileri, sivil ve askeri üst düzey kadroları başbakanın teklifi üzerine atama hakkına sahip.
Tunus Ulusal Muhafız Birliği'nin haziranda yayımladığı rapora göre, 2024'te mayıs ayına kadar 462 düzensiz göçmenin cesedine ulaşıldı.
Son olarak çarşamba akşamı, Tunus'un güney kıyıları açıklarında tekneleri alabora olan 6 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Ölenlerden biri bebek, diğerleriyse kadındı.
Independent Türkçe, Guardian, AA