ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takas operasyonunun yankıları sürüyor.
Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), operasyonun "Soğuk Savaş'tan bu yana Doğu'yla Batı arasındaki en büyük mahkum takası" olduğunu yazıyor.
Operasyon kapsamında Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest bırakıldı. Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Takas edilenler arasında WSJ muhabiri Evan Gershkovich, ABD'li eski Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhaliflerden İlya Yaşin, Vladimir Kara Murza, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov öne çıkıyor.
ABD Başkanı Joe Biden, dünkü açıklamasında "Bu zor ve karmaşık müzakereler boyunca sonuca ulaşmakta gösterdikleri çabalar için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.
Kremlin de takas sürecinde destek sağlayan tüm ülkelerin yönetimlerine teşekkür etti.
Amerikan gazetesi New York Times (NYT), esir takasının "Washington ve Moskova arasında yeni bir yumuşamanın başlangıcı olmadığını, bunun soğuk ulusal çıkar hesaplarıyla yönetilen bir süreç olduğunu" yazıyor.
ABD ve Rusya arasında sessizce yürütülen takas görüşmelerinin bir yılı aşkın süredir devam ettiğine dikkat çekilirken, perşembe günü Ankara'da gerçekleştirilen rehine değişimiyle "neredeyse tamamen kamuoyunun gözünden uzak şekilde cereyan eden yoğun bir diplomatik çabanın başarıyla sonuçlandığı" aktarılıyor.
Ukrayna'daki savaş sürerken yapılan anlaşmayla ilgili şu değerlendirmeler paylaşılıyor:
Bu çarpıcı anlaşma, ABD'nin mümkün mertebe en fazla sayıda Rus askerini öldürmek amacıyla cepheye ölümcül silahlar gönderdiği Ukrayna'daki kanlı savaşın sürdüğü jeopolitik bir arka planda gerçekleşti.
Amerikan medya kuruluşu CNN'in analizinde, ABD'nin takas sürecini başarıyla yürüttüğü yazılırken, "Putin istediğini aldı" ifadelerine yer verildi.
ABD Deniz Harp Akademisi'nden emekli Tom Nichols, Putin'in "kendi emirlerini yerine getirenlere, dünyanın neresinde olursa olsun yakalandıkları takdirde onları kurtaracağı mesajını verdiğini" savunuyor.
ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP) ise esir takasının başkanlık yarışı nedeniyle Trump ve Biden arasında siyasi bir tartışmaya dönüştüğüne dikkat çekiyor.
Biden, takas ardından yaptığı açıklamada "Bu, dünyada dostlara sahip olmanın neden hayati önem taşıdığının güçlü bir örneğidir" dedi. WP, seçim kampanyasında müttefiklerin ABD'ye yaklaşımını eleştirerek "önce ABD" tavrını savunan Trump'a "üstü kapalı bir gönderme olduğunu" yazdı.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da esir takasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin süreçte taviz verdiğini savunarak "Bu gelecekteki anlaşmalar için kötü bir örnek oluşturdu" ifadelerini kullandı.
81 yaşındaki Biden seçim yarışından çekildikten sonra Demokratlar adına dümene Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçmişti.
WP, Harris'in takas anlaşmasında aktif rol oynadığını aktararak şu ifadeleri paylaşıyor.
Biden ekibinin üyeleri, Trump'a karşı yürüteceği başkanlık kampanyasında dış politika referanslarını parlatmayı hedefleyen Başkan Yardımcısı Harris'i anlaşmanın sağlanmasına yönelik desteğinden dolayı takdir etti.
Independent Türkçe, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, CNN