Britanya İşçi Partisi’nin genel seçim vaatleri: Özel okullar kapatılacak, yabancılara oy hakkı tanınacak ve yeni Brexit anlaşması hazırlanacak

Konferansta partinin yeni politikaları ve siyasi programı tartışılacak

İşçi Partisi, bu hafta seçimlere dair sunulacak vaatleri tartışıyor (Reuters)

Britanya İşçi Partisi, bu hafta partinin yeni politikalarının ve siyasi programının tartışılacağı parti konferansı düzenliyor. Delegelerin ve ziyaretçilerin İşçi Partisi’nin Britanya’ya dair vizyonunu belirleyeceği konferansa 13 binden fazla kişi katılması bekleniyor. Politikalara dair yapılacak tartışmaların dışında 450’nin üzerinde etkinlik düzenlenecek. 21 Eylül’de başlayan konferans 25 Eylül’de sona erecek.

Parti konferansında tartışılacak başlıklar arasında Birleşik Krallık’ta yaşayan tüm yabancıların oy kullanabilme hakkı, özel okulların kapatılması, 65 yaş üstü için ücretsiz sağlık bakımı hizmeti gibi bir sonraki seçimde sunulacak vaatler yer alıyor. Sosyal politikalara dair sunulacak vaatler bu konuda uzun süredir yaşanan krize çözüm önerse de vergi artışı gerektirebilir.

 

 

Eğitim ve sağlık başlıkları dışında parti içinde Brexit de önemli konulardan biri. Daha önce İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Brexit’e dair net bir politika sunmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Brexit tartışmalarının sertliği Corbyn’in liderliğinin parti içinde tartışmalı hale gelmesinin de önünü açmıştı. 

Yakın zamanda YouGov anket şirketinin gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre son seçimde İşçi Partisi’ne oy verenlerin çoğu Jeremy Corbyn’in liderlikten çekilmesi gerektiğini düşünüyor. Parti liderliğinin olası bir Brexit referandumuna kadar pozisyonunu netleştirmemesi gerektiği yönünde yaptığı açıklama tepkiyle karşılaşmıştı. Anlaşmasız Brexit'e sıcak bakmayan İşçi Partisi, eğer seçimi kazanırsa üç ay içinde yeni bir Brexit anlaşmasını tartışmaya açacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti konferansı öncesi BBC’den Andrew Marr’la gerçekleştirdiği röportajda Corbyn, gelecek yıl parti liderliğinden çekilebileceğine dair tartışmaya eğer seçimi kazanırsa 5 yıl boyunca görevini yerine getireceğini ifade ederek cevap verdi ve partisinin Brexit tutumunu savundu. İşçi Partisi’ni destekleyen pek çok kişinin AB’de kalma beklentisine karşın Corbyn partinin Brexit referandumunun sonucuna saygı duyması gerektiğini belirtti.

Parti konferansında pek çok katılımcıya da görüşlerini belirtmesi açısından söz verilecek. Britanya’nın en ünlü avukatlarından Michael Mansfield bugün gerçekleştirilecek oturumda kapalı alanda sigara içmenin ve et yemenin yasaklanması konusundaki görüşlerini ifade edecek.

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU