Batarya teknolojisindeki büyük atılım yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırabilir

Çinko-hava bataryalar şebeke ölçeğinde depolama için muazzam potansiyele sahip

(Unsplash)

Araştırmacılar yüksek verimli bir batarya türünü ticari bakımdan devasa ölçekte uygulanabilir olacak kadar ucuz hale getirmenin bir yolunu keşfettiğini söylüyor ve bunun, yenilenebilir enerjiyi dönüştürebileceğini öne sürüyor.

Çinko-hava bataryalar (ZAB'ler) yüksek enerji yoğunluklarına sahip ve bu da onları işitme cihazları gibi küçük aletlerde popüler kılıyor ancak yenilenebilir enerji projelerinde şebeke ölçeğinde enerji depolama gibi çok daha devasa uygulamalar için muazzam potansiyele sahipler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak şimdiye kadar ya pahalı bileşenlere ya da yeniden şarj olma kabiliyetlerini azaltan maddelere ihtiyaç duyuyorlardı, bu da onları daha az enerji yoğun ve daha tehlikeli alternatiflere kıyasla ticari açıdan daha az cazip hale getiriyordu.

Oxford Üniversitesi, University College London ve Çin'deki Hunan Üniversitesi'nden uluslararası bir ekip, maliyeti düşüren ve hatta giyilebilir cihazlarda kullanılabilecek kadar esnek ve kararlı olan yeni bir katalizör ve batarya bileşeni tasarlayarak bu sınırlamanın üstesinden gelmeyi başardı.

Oxford Üniversitesi Kimya Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Huanxin Li, "Şarj edilebilir metal-hava bataryalar, özellikle de yüksek teorik enerji yoğunluklarıyla uygun maliyet sunan ve çevre dostu olan çinko-hava bataryalar umut verici güç kaynakları" dedi.

Ayrıca, şarj edilebilir ZAB'ler sadece güvenli ve kararlı değil, aynı zamanda taşınabilir ve giyilebilir.

Daha da önemlisi, araştırmacılar tarafından geliştirilen katalizör soy olmayan bir metal kullanıyor ve bu da onu çok daha ucuz ve kolay üretilebilir hale getiriyor.

Dr. Li, "Düşük maliyetli ve verimli çift fonksiyonlu soy olmayan elektrokatalizörlerin geliştirilmesi, şarj edilebilir ZAB'lerin ticarileştirilmesi için çok önemli" dedi.

Çeşitli soy olmayan katalizörler arasında, metal-azot-karbon (M-N-C) nanomalzemeleri düşük fiyatları, bol rezervleri, mükemmel elektrokimyasal aktiviteleri ve yüksek kararlılıkları nedeniyle özellikle dikkat çekiyor.

Batarya teknolojisindeki bu büyük atılım, Nano Research Energy adlı bilimsel dergide yayımlanan "Fe-Co-Ni ternary single-atom electrocatalyst and stable quasi-solid-electrolyte enabling high-efficiency zinc-air batteries" (Fe-Co-Ni üçlü tek atomlu elektrokatalizör ve yüksek verimli çinko-hava bataryalar sağlayan kararlı yarı-katı elektrolit) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU