Papua Yeni Gine'deki toprak kaymasında 2 binden fazla ölü

Ulusal Afet Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Heyelan 2,000'den fazla insanı diri diri gömdü ve büyük hasara neden oldu" denildi

Papua Yeni Gine'de toprak kaymasının meydana geldiği heyelan bölgesinde toplanan yerel halk / Fotoğraf: AFP

Papua Yeni Gine, bugün Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektupta, uzak bir köyde meydana gelen toprak kayması nedeniyle 2 binden fazla kişinin toprak altında kaldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye göre, BM'nin Port Moresby'deki Ulusal Afet Merkezi, "Heyelan 2,000'den fazla insanı diri diri gömdü ve büyük hasara neden oldu" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler bugün yaptığı açıklamada, Papua Yeni Gine'de cuma günü meydana gelen toprak kayması sonucu, ülkenin kuzeyinde 670'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, bölgenin uzak ve yolların hasarlı olması nedeniyle yardım çalışmaları yapılamıyor. Savunma Bakanlığı öncülüğündeki acil durum ekipleri felaket bölgesine yardım etmeye çalışıyor, ancak kurtarma için gerekli ağır ekipmanlar ana yolun kapalı olması ve bölgeye sadece helikopterle ulaşılabilmesi nedeniyle henüz bölgeye ulaşamadı.

BM'den yapılan açıklamada, Papua Yeni Gine yetkililerinin enkazı temizlemeye ve felakete uğrayan köye erişimi iyileştirmeye odaklandığı belirtildi. Uluslararası örgüt, gıda ve su dağıtımı için çalışıyor ve tahliye merkezlerinin kurulmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Sosyal medyada köylüler ve kurtarma ekipleri tarafından paylaşılan görüntülerde, hayatta kalanları aramak için kayaların, sökülmüş ağaçların ve toprak yığınlarının üzerine tırmanan insanlar görülürken, arka planda hıçkırarak ağlayan kadın sesleri duyuluyor.

Şu ana kadar altı ceset çıkarıldı. BM, kurtarma ve iyileştirme çalışmalarının günlerce sürmesi beklendiğinden ölü sayısının değişebileceğini belirtiyor. Papua Yeni Gine medyası bugün, bölge sakinlerinin yardım çığlıklarını duyduktan sonra enkaz altında mahsur kalan bir çiftin kurtarıldığını bildirdi.

Enga bölgesinde, cuma sabahı erken saatlerde meydana gelen heyelanın ardından yaklaşık 1.250 kişi yerinden olurken, 150'den fazla ev toprağa gömüldü, 250 kişi ise tahliye edildi.

BM Göç Ajansı, enkaz altından hala su aktığını, bunun da enkazı kaldırmaya çalışan bölge sakinleri ve kurtarma ekipleri için durumu son derece tehlikeli hale getirdiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU