Japonya'da üretilen robot, zeka küpü rekorunu kırdı

Mitsibushi'nin makinesi bulmacayı 0,3 saniyede yani göz kırpmakla aynı sürede çözüyor

Mitsubishi'nin rekor kıran robotu (Mitsubishi)

Japonya'da bir robot, Rubik Küpü'nü en kısa sürede çözerek yeni bir dünya rekoru kırdı.

Guinness Dünya Rekorları, Mitsubishi Electric'in makinesinin 0,305 saniyelik süresini kabul ederek bir önceki rekoru 0,075 saniye farkla kırdığını kabul etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robotun çözme süresi, geçen yıl haziranda Kaliforniya'da düzenlenen hızlı Rubik Küp çözme etkinliğinde kırılan şimdiye kadarki en iyi insan rekorundan 10 kat daha hızlıydı.

Koreli-Amerikalı Max Park'ın 3x3x3'lük dönen bulmaca küpünü çözmesi sadece 3,13 saniye sürmüştü. Kendisinden sonra gelen en hızlı insanın rekorunu, saniyenin üçte birini aşkın bir süreyle geçmişti.

Robotun elde ettiği 0,305 saniyelik süre, kabaca bir insanın göz kırpması için geçen süreye eşit.
 


Son rekor, son yıllarda robotik alanında kaydedilen köklü gelişmeleri yansıtıyor. 2009'da Rubik Küpü çözen bir robotun dünya rekoru bir dakika 4 saniyeydi.

Mitsubishi Electric, robotunun küpü sadece 0,009 saniyede 90 derece döndürmesini sağlayan "kompakt, yüksek güçlü, sinyale duyarlı servo motorları" kullanarak bu başarıyı elde ettiğini söyledi.

Daha da hızlı bir süre elde etmenin önündeki ana sınırlayıcı faktör, küpün kendisinin fiziksel özellikleri. İlk denemeler, robotun uyguladığı hız ve kuvvet nedeniyle bulmacanın sıkışması ve kırılmasıyla başlangıçta başarısız olmuştu.

Rekor denemesine liderlik eden Mitsubishi mühendisi Tokui, Guinness Dünya Rekorları'na "Zamanı mümkün olduğunca kısaltmak zordu ama aynı zamanda eğlenceliydi" dedi.
 

Mitsubishi robotu, Rubik Küp bulmacasını en hızlı insandan 10 kat daha hızlı çözdü
Mitsubishi robotu, Rubik Küp bulmacasını en hızlı insandan 10 kat daha hızlı çözdü (Japonya Guinness Dünya Rekorları)


Mitsubishi Electric'te üst düzey yönetici Yuji Yoshimura sözlerine şöyle devam etti:

2016'da Bileşen Üretim Mühendisliği Merkezi'mizi kurduğumuzdan beri yüksek teknolojili motorlar, güç yarı iletkenleri ve ilgili ürünler geliştiriyor ve üretiyoruz.

Ürünlerimizin çoğunda kullanılan motorların üretkenliğini ve verimliliğini artırmanın anahtarı olan yüksek hızlı, yüksek hassasiyetli sargılar elde etme konusundaki teknik yeteneklerimizi göstermek amacıyla genç mühendislerimiz gönüllü olarak dünya rekoru kırmak için çalıştı ve bu da mühendislerimizi teknik becerilerini daha da geliştirmelerine motive eden bir Guinness Dünya Rekorları unvanıyla sonuçlandı.

1974'te Macar profesör Erno Rubik tarafından icat edilmesinden bu yana Rubik Küpü, popüler kültürün uluslararası olarak en çok tanınan oyunlarından biri haline geldi. 

Dünya çapında yarım milyardan fazla satan Rubik Küpü, son yıllarda Google'da en sık yapılan aramalardan biri olan "Rubik Küpü nasıl çözülür" sorusuyla tüm dünyada popülerliğini koruyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU