İsrail-Gazze çatışması hakkında konuşan ünlü sanatçı, "kendimizden utanmalıyız" dedi

Britanyalı müzisyen, "Bir dakika önce mermi ve bomba tedarik ediyorsunuz... Sonra yiyecek gönderiyorsunuz. Bu nasıl oluyor?" dedi

Paul Weller, Filistinlilerin zor durumu için "kendimizden utanmalıyız" dedi (Reuters)

Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst mahkemesi, İsrail'in Refah kentindeki askeri saldırısını derhal durdurmasını emrederken Rock yıldızı Paul Weller, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarını sert bir şekilde eleştirdi. 

66 yaşındaki Weller geçen aylarda Filistin'e desteğini dile getirmiş ve Birleşik Krallık'taki canlı performanslarında Filistin bayrağı açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı müzisyen 1970'lerin sonlarında grubu The Jam'le üne kavuşmuş ardından 1980'lerde The Style Council'la başarı yakaladıktan sonra solo kariyerine atılmıştı. 

The Guardian'a verdiği bir röportaj sırasında bayrakla ilgili bir soru üzerine şöyle dedi:

Soykırımlara ve etnik temizliğe karşı mıyım? Evet, ne tuhaftır ki öyleyim.

Weller, sözlerine şöyle devam etti:

Neden daha fazla kişinin olup bitenler hakkında ayağa kalkmadığını anlayamıyorum. Bence kendimizden utanmalıyız.

Bir dakika önce mermi, bomba ve silah tedarik ediyorsunuz, sonra da yiyecek gönderiyorsunuz. Bu nasıl oluyor?

Önceki günlerde Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'deki Hamas'a yönelik saldırılarını geri çekmesi için İsrail'in üzerindeki baskıyı artırdı.

Bu yıl üçüncü kez 15 yargıçtan oluşan heyet, 35 bini aşan ölü sayısını azaltmak ve bölgedeki insani acıyı hafifletmek için bir önlem kararı yayımladı.

Kendisini Hamas'a karşı savunma hakkı olduğu hakkında defalarca ısrar eden ve soykırım yaptığı iddialarını şiddetle reddeden İsrail'in karara uyması pek olası görünmüyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250'den fazla kişiyi rehin aldığı terör saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava ve kara savaşını başlatmasından bu yana 35 binden fazla Filistinli öldürüldü.
 

Filistinli bir adam ve çocukları, İsrail'in hava saldırısının Refah'taki bir konutu hedef almasının ardından tahrip olmuş odada oturuyor
Filistinli bir adam ve çocukları, İsrail'in hava saldırısının Refah'taki bir konutu hedef almasının ardından tarumar olmuş odada oturuyor (AFP)


Weller röportajının başka bir kısmında, Birleşik Krallık'taki siyasetçilerin çoğunda gördüğü "yolsuzluk, adam kayırma, yalanlar ve hilekarlığa" ateş püskürdü.

Weller, "Onların sizin üstatlarınız, liderleriniz olması gerekiyor" dedi. 

Ama yıllardır NHS'nin (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi) çevresini satıyorlar ve bakıma muhtaç hale gelmesine izin veriyorlar, ellerinden çıkana ve tamamen özelleştirilene kadar da yiyip bitirmeye devam edecekler.

NHS bizim en değerli hazinelerimizden biri. Bizim olması gerekiyordu, hepimiz bunun için para ödüyoruz. Bu tam bir saçmalık. Halk, 'Kendi başımın çaresine bakmak zorundayım' diye düşünecek noktaya geliyor.  Bunun bir devrim olup olmadığını bilmiyorum.

Weller'in 17. solo albümü 66 halihazırda piyasaya sürüldü. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU