İnek, domuz ve geyiklerin atası bulundu

Dinozorların yok oluşundan sonraki döneme ışık tutuyor

Militocodon lydae adlı türün, hepçil beslendiği tahmin ediliyor (Denver Doğa ve Bilim Müzesi)

İnek, domuz ve geyiklerin içinde yer aldığı toynaklı hayvanların atası bulundu. Bulgular, dinozorların yok olmasından sonra ortaya çıkan memelilerin geçmişine ışık tutuyor. 

Bilim insanları ABD'nin Colorado eyaletinde kafatası ve çene kemiğini keşfettikleri hayvanın, toynaklılar takımının atası olduğunu düşünüyor. Militocodon lydae adı verilen hayvanın 270 ila 450 gram ağırlığında, yaklaşık bir fare boyutunda olduğu tahmin ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinozorların yok olmasından yaklaşık 610 bin yıl sonraya tarihlenen fosiller, bu memeli türünün 65 milyon yıl kadar önce yaşadığına işaret ediyor. İlk primatlar olarak kabul edilen Purgatorius da 56 ila 66 milyon yıl önceye denk gelen Paleosen dönemde ortaya çıkmıştı.

Journal of Mammalian Evolution adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, üç boyutlu yeniden yapılandırma yaparak ve kemikleri diğer fosil örnekleriyle karşılaştırarak Militocodon lydae'nin bazı modern hayvanlarla ilişkisine ışık tuttu.

Bu hayvanın dişlerini öğütme değil, kesme ve ezme amaçlı kullanması; inek, domuz ve geyik gibi canlıların atası olduğuna işaret ediyor. Bu canlıların yer aldığı toynaklılar takımı at, gergedan, zürafa, koyun ve su aygırı gibi çeşitli hayvanları barındırıyor.
 

Militocodon lydae
Militocodon lydae'nin kafatası fosili, bu döneme ait yeterli kalıntı bulunamamasından dolayı önem arz ediyor (Journal of Mammalian Evolution)


Öte yandan araştırmacılar bu türün toynaklıların atası olduğunun yeni keşif ve çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. 

Dinozorların yok olmasından sonra ortaya çıkan hayvanlara ait pek fosil bulunamaması, bu döneme dair araştırmalar önünde engel teşkil ediyor. Bu nedenle yeni bulgular, bu dönemde ortaya çıkan Periptychidae familyası hakkında önemli boşlukların doldurulabilmesi açısından önem taşıyor. 

Araştırmaya liderlik eden Tyler Lyson bu döneme ait bir kalıntı bulmalarını şöyle değerlendiriyor: 

Bir memeliye ait kafatası fosilinin keşfi ve tanımlanması, Dünya'daki son kitlesel yok oluştan sonra memeli türlerinin arttığı ilk dönemin belgelenmesinde önemli bir adım.



Independent Türkçe, Science Alert, Cosmos Magazine, Journal of Mammalian Evolution

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU