ABD ve Çin'in yapay zeka yarışı Ortadoğu'ya yaradı: "Yeni silikon vadisi"

BAE ve Suudi Arabistan, bu yatırımları nasıl kullanacak?

WP'nin analizinde, Batılı firmaların teknoloji yatırımlarıyla BAE ve Suudi Arabistan'ın ekonomisini kalkındıracağı belirtildi (Reuters)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), ABD'deki teknoloji devlerinin Ortadoğu'ya yatırımlarını mercek altına aldı. 

Analizde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın sağladığı olanaklarla sektörde lider konumdaki birçok yapay zeka firmasının Ortadoğu'ya yatırımlarını artırdığı belirtilirken, bölgenin "Silikon Vadisi'nin merkezi haline geldiği" yazıldı. 

Haberde, Amerikan yapay zeka şirketi Cerebras'ın Abu Dabi'de ileri seviye süper bilgisayarlar inşa etmek için araştırmalar yürüttüğü ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Amerikan risk sermayesi firması Andreessen Horowitz'in de Suudi Arabistan'da yapay zeka alanında yaklaşık 40 milyar dolarlık yatırım toplamayı hedeflediği belirtildi.

Bunlara ek olarak teknoloji devi Microsoft da geçen ay, BAE'nin önde gelen teknoloji firmalarından G42'ye 1,5 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu

Analizde, teknoloji devlerinin yatırımlarını Ortadoğu'ya kaydırmasında ABD'nin politikalarının önemli rol oynadığına dikkat çekildi.

Haberde, Washington yönetiminin Çin'in Ortadoğu'daki etkisini zayıflatmak amacıyla teknoloji sektörünü kullandığı, "özellikle ABD'nin güvenlik alanındaki önemli ortağı BAE'ye odaklanarak bu değişimi kısmen yönlendirdiği" yazıldı.

Gazete, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan'ın, geçen yıl haziranda ABD'ye düzenlediği ziyarette, Beyaz Saray'da Microsoft, Google ve OpenAI gibi büyük firmaların üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiğini de aktardı. 

Bu görüşmenin daha önce basına yansımadığına işaret eden WP, Nayhan'ın "önde gelen Amerikan yapay zeka ve teknoloji firmalarıyla ortaklık kurmaya açık olduklarını ve bunların bölgede uzun süredir faaliyet gösteren Çinli şirketlerin yerini alabileceğini söylediği" savunuldu. 
 


Analizde, Ortadoğu'daki ülkelerin de bu yatırımlardan kazançlı çıktığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: 

Ortadoğu, Silikon Vadisi ortaklıklarını kendi hedeflerine bir an evvel ulaşabilmek için kullanıyor. Bu hedefler arasında yapay zeka alanında güç merkezi haline gelmek ve petrole ekonomik bağımlılığı azaltmak yer alıyor.

Gazete, Çin'in Ortadoğu'daki teknoloji sektörüne yaptığı yatırımlara da işaret etti. 2018'de kurulan BAE merkezli G42 firmasının, e-ticaret platformu JollyChic ve Ortadoğu'ya hizmet veren mobil internet servis sağlayıcısı MenaMobile gibi Çinli şirketlerle ortaklıklar kurduğu belirtildi. 

Ayrıca BAE'deki telekomünikasyon altyapısı ve veri merkezlerinde büyük ölçüde, ekipmanları ABD'de yasaklanan Çinli teknoloji devi Huawei'nin kullanıldığı hatırlatıldı.


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU