Korkunç ölüm: 300 metreden düşen dağcı hayatını kaybetti

İki kişilik dağcı ekibi, Denali Ulusal Parkı'ndaki yaklaşık 8 bin 400 metrelik zirveye sahip Johnson Dağı'ndaki "The Escalator" patikasından tırmanırken düştü

(AP)

Yetkililer, ABD'nin Alaska eyaletindeki Denali Ulusal Parkı'nda bulunan dik bir dağdan 305 metre aşağı düşen iki dağcıdan birinin öldüğünü, diğerinin de ağır yaralandığını bildirdi. 

İki kişilik dağcı ekibi, 25 Nisan'da 2 bin 560 metrelik zirveye sahip Johnson Dağı'ndan düşmeden önce dağın dik ve teknik rotası "The Escalator"a (Yürüyen Merdiven) tırmanıyorlardı. 

Park yetkilileri, 1524 metrelik rotanın dik kaya, buz ve kar karışımında gezinmeyi içerdiğini belirtti.

Ulusal Park Servisi'nden yapılan açıklamada, rotadaki bir başka dağcı grubunun düşüşe tanık olduğu ve Alaska Bölgesel İletişim Merkezi'ni Alaska Zaman Dilimi'yle yaklaşık 10.45'te uyardığı belirtildi.

İhbarda bulunan grup daha sonra kazazedelerin yanına inmiş ve bir dağcının düşerek hayatını kaybettiğini teyit etti. Müdahale ekibi bir kar mağarası kazarak gece boyunca hayatta kalan dağcının yaralarıyla ilgilendi.

Ertesi gün erken saatlerde bir kurtarma helikopteri ve iki dağ korucusu bölgeye ulaşarak yaralı dağcıyı kurtarmayı başardı. Yaralı dağcı ek tıbbi tedavi için nakledildi. 
 

Johnson Dağı

Park yetkilileri, 1524 metrelik rotanın dik kaya, buz ve kar karışımında gezinmeyi içerdiğini belirtti (​Ulusal Park Servisi)


Açıklamada, "Korucu ve yaralı hasta birlikte helikopterden ip sarkıtılarak düz bir buzuldaki tırmanışa hazırlanma alanına götürüldü ve ardından Talkeetna'ya uçuş için helikoptere bindirildi" diye ifade edildi.

Yaralı daha ileri tedavi için Talkeetna Eyalet Havalimanı'ndaki LifeMed hava ambulansına nakledildi.

Açıklamada, daha sonra helikopter ve korucuların hayatını kaybeden dağcının cesedini almak için dağa geri döndüğü ancak kötüleşen hava koşulları nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığı belirtildi.

Park yetkililerine göre korucular koşullar elverdiğinde bölgeye geri dönmeyi planlıyor.

Hayatını kaybeden dağcının kimliği, aile üyeleri bilgilendirilene kadar saklı tutuluyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Mayıs 2022'de, 35 yaşındaki Avustralyalı solo dağcı Matthias Riimi'nin Denali'de kaybolduktan 4 gün sonra hayatını kaybettiği bildirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı ayın ilerleyen günlerinde Japon bir dağcı, Hunter Dağı'ndaki bir buz köprüsünden buzul yarığına düşerek hayatını kaybetmişti. Yetkililer tarafından adı resmen açıklanmayan 43 yaşındaki dağcı, Kahiltna Buzulu'nun güneydoğu kolu üzerinde yaklaşık 2 bin 438 metre yükseklikte kurulu kamplarının yakınındaki zayıf bir buz köprüsünden düştüğünde takım arkadaşlarına iple bağlı değildi. 

48 yaşındaki New Jerseyli dağcı Fernando Birman, Haziran 2022'de Denali Dağı'nın zirvesine ulaşmaya çalışırken yaklaşık 6 bin metre yükseklikte hayatını kaybetmişti.

Park yetkilileri, Birman yere yığılır yığılmaz dağ rehberlerinin kalp masajına başladığını ancak nabzının hiçbir şekilde geri gelmediğini ve olay yerinde hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ölüm nedeni bilinmemekle birlikte kalp kriziyle uyumlu olduğu belirtildi.

Denali, yaklaşık 6 bin 190 metre yüksekliğiyle Kuzey Amerika'daki en yüksek dağ zirvesi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU