Kahire'de radikal gruplara karşı konferans düzenlendi

Mısır’ın başkenti dün 50 ülkeden temsilcilerin katıldığı dini bir konferansa ev sahipliği yaptı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Mısır Evkaf Bakanlığı’ndaki İslami İşler Komisyonu’nun 30'uncu konferans faaliyetleri kapsamında dün Kahire’deki bir otel, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Mısır’ın başkenti Kahire dün 50 ülkeden çok sayıda temsilcinin katıldığı  konferansta radikal grupların 55’ten fazla ülkede yeniden birleşmeye çalıştıklarının altını çizerek, “Görevimiz aşırılık yanlıları, din tüccarları ve fanatiklerle mücadele ederek radikalizmin yolunu tıkamaktır” ifadelerine yer verdi.

Katılımcılar, İslam medeniyeti için güncel bir fıkıh oluşturmak üzere bilimsel çalışmalar hazırlama gereği ve buna bağlı çarpıklıkları düzeltmenin yanı sıra insanlığın karşılaştığı başlıca zorluklarla mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Ayrıca vatandaşlık hukukunu pekiştirmeyi önerdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin denetiminde gerçekleştirilen ve iki gün sürmesi beklenen "Devlet İnşası Fıkhı… Modern Bir Fıkıh Vizyonu" isimli konferansa aralarında 105 müftü, bakan ve alimin bulunduğu 500 önemli isim katıldı.

Mısır Evkaf Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli adına yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

Devletin gücü, tüm halkının gücüdür. Dinin gücü, ümmetin gücüdür. Devlet inşası ulusal ve şer’i bir taleptir. Adil yöneticinin arkasında durmak şer’i ve ulusal bir talep. Vatan ancak bununla istikrara kavuşur. Ülkelerin çıkarları dini hedeflerin merkezindedir.


İslam Araştırmaları Akademisi Genel Sekreteri Dr. Nazir Muhammed de Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’e vekaleten yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Tüm inanç ve doktrinlerdeki toplum üyeleri arasında adalet, güvenlik ve eşitlik temelinde barışçıl bir arada yaşama vurgusu, ulus-inşanın en büyük dayanaklarından biridir. Kur'an-ı Kerim, bu prensibi kesinlikle insan birliğinin temeli ve diğerlerinin haklarını güvence altına alınmasının dayanağı olarak bildirir. İslam tarihi, eşitlik, herkese saygı gösteren gerçekler ve olaylarla dolu.


Suudi Arabistan Din İşleri, İrşad ve Davet Bakanı Dr. Abdullatif bin Abdulaziz bin Abdurrahman Al Şeyh, “Konferansın başlığının seçimi, yanlış bilgiler ve aşırılık yanlısı terörist gruplar tarafından desteklenen yanlış anlamlar nedeniyle ümmet tarihi açısından önemli bir zamanda gerçekleşti” diyerek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye teşekkürlerini sundu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İslami İşler ve Evkaf Genel Komisyonu Başkanı Dr. Muhammed Matar el-Kabi de “Alimler ve fakihler, devlet inşası fıkhının şu iki kavram ile özetlediler: Dini Koruma ve Dünya Siyaseti. Dini korumak şeriatı anlamak anlamına gelirken dünya siyaseti geniş bir kavram. Zaman ve mekanın değişimine bağlı içtihatları kapsar” ifadelerini kullandı.

Mısır Müftüsü Şevki Allam da şu değerlendirmelerde bulundu:


Hz. Peygamber, Medine’ye girdiğinde bir arada huzurla yaşama ve diğerini kabul ilkesini güçlendirmek için Medine Vesikası’nı imzaladı. Devlet kurallarını belirledikten sonra askeri ve ekonomik açıdan inşa etmeye başladı. Daha sonra devlet düşmanları kaos oluşturmak için terörist grupların ve örgütlerin yaptığı gibi söylenti ve yalanlar yaydı.



Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan, “Misyonumuz güvenlik ve istikrarı desteklemektir. Ulusal devletten başka bir yol yoktur” dedi.

Moritanya İslami İşler Bakanı Dr. Dah Ould Sidi Amor Taleb, “Devletin inşası bilim, iş, ahlak ve vatan sevgisine dayanıyor" ifadelerini kullandı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU