Avustralya'da yapılan yeni araştırma uzun Kovid hastalarına umut oldu

Hastalar iki yıl boyunca izlendi

Uzun Kovid hastaları, baş ağrısından tat-koku değişimlerine kadar çeşitli semptomları aylarca gösteriyor (Unsplash)

Avustralya'da yapılan yeni bir çalışmada, uzun Kovid hastalarının bağışıklık sorunlarının iki yıl içinde büyük ölçüde düzeldiği bulundu. Yeni araştırma, Kovid-19 enfeksiyonunu geçirdikten aylar sonra bile çeşitli sağlık sorunları yaşayan uzun Kovid hastaları açısından umut vaat ediyor. 

New South Wales Üniversitesi Kirby Enstitüsü ve Sidney'deki St. Vincent Hastanesi'nin yürüttüğü çalışmada Avustralya'daki ilk dalgada enfeksiyonu geçirdikten 8 ay sonra bir grup hastada görülen uzun Kovid belirtilerinin iki yıl içinde büyük ölçüde ortadan kalktığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar 2020'nin başlarındaki ilk dalgada Kovid-19'a yakalanan ve belirtileri devam eden bir grupla hastalığı atlatan bir kontrol grubunu iki yıl boyunca izledi. 

Ocak 2022'de Kirby Enstitüsü'ndeki araştırma ekibi uzun Kovid'in klinik semptomlarının, enfeksiyondan 8 ay sonra süregelen bir inflamasyon tepkisi gösteren biyobelirteçlerle tutarlı olduğunu dünya çapında ilk kez göstermişti. Araştırmacılar bunun uzun Kovid sendromuna net bir biyolojik temel sağladığını söylüyor.

Kirby Enstitüsü'nden Chansavath Phetsouphanh, yazarları arasında yer aldığı araştırma hakkında "Neredeyse bir buçuk yıl sonra aynı grubun kan belirteçlerinde önemli iyileşmeler görmekten memnuniyet duyuyoruz" diyor.

Laboratuvarda analiz ettiğimiz örneklerin çoğunda, daha önce bağışıklık fonksiyonunda anormallik olduğunu gösteren biyobelirteçler düzeldi.

Bağışıklığın işleyişi kişiden kişiye farklılık gösterdiği için bağışıklık sistemindeki iyileşmelerin tam olarak ölçülmesi zor. Öte yandan çalışmanın başında iki grup arasında kayda değer farklılıklar varken iki yıl içinde ortada gözlemlenebilir bir fark kalmaması önem taşıyor.

Nature Communications adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın bir diğer yazarı Gail Matthews, bulgular "cesaret verse ve iyimserliğe sevk etse de" hastaların yaklaşık üçte birinin yaşam kalitelerinde süregelen bir etki saptandığını söylüyor. 

St. Vincent Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Matthews, bunun uzun Kovid semptomlarının altında bağışıklık sistemindeki anormallikler dışında nedenler yatmasından kaynaklanabileceğini düşünüyor. 

Kirby Enstitüsü Direktörü Anthony Kelleher ise araştırmaya dahil edilen hastaların Kovid-19'un ilk dönemlerindeki varyanta maruz kaldığının altını çiziyor. 

İmmünoloji karmaşık bir bilim ve aşılanmamış klinik kohortumuzdaki sonuçların, aşılanmış kişiler veya farklı bir Kovid-19 türünün bulaştığı kişiler için de geçerli olacağını kesin bir şekilde söylemek mümkün değil.



Independent Türkçe, AustralianNew South Wales Üniversitesi, Nature Communications

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU