Film restorasyonunda yapay zeka kullanımı tartışma yarattı

"Anlatmakta güçlük çekeceğim şekilde tuhaf"

Alttaki ekran görüntüsünde Gerçek Yalanlar'ın elden geçirilmiş versiyonu var. Beğenmeyenler, Jamie Lee Curtis'in cildinin dokusuna işaret ediyor (20th Century Fox)

Çoğu kişi film ve dizileri artık Netflix gibi çevrimiçi platformlardan takip etse de hâlâ evine DVD alanlar var. Ultra HD Blu-ray teknolojisiyle yüksek kalitede görüntü izleyenler, eski filmleri de tercih edebiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski filmlerin görüntüleri elden geçirilirken yapay zeka kullanılıyor.

Ünlü yönetmen James Cameron'ın Ultra HD Blu-ray formatında satışa sunulan eserleri de bu teknolojiden payını aldı.

Yaratık 2 (Aliens), Gerçek Yalanlar (True Lies) ve The Abyss gibi filmler, artık her zamankinden daha net ve temiz görüntülerle izlenebiliyor. 

True Lies

1994 yapımı Gerçek Yalanlar'ın elden geçirilmiş versiyonunun arka planındaki detay ve renkler daha canlı (20th Century Fox)


Cameron'ın Lightstorm Entertainment adlı şirketinde uzun süredir yöneticilik yapan Geoff Burdick, "Bence her zamankinden daha iyi görünüyorlar" diyor. 

Burdick, 1998'de Titanik'in (Titanic) VHS'ye geçirilmesi sırasında küçük çizikler ve su lekesi gibi unsurları temizlemelerinin bile tepki topladığını anlatıyor:

Pek çok kişi bunun hayatında gördüğü en güzel VHS olduğunu söylüyordu. Diğer yandan pek çok kişi de 'Bu doğru değil, filmin negatifi çizildiyse o çiziği görmeliyiz' diyordu. Günün sonunda herkesi memnun edemezsiniz.

Sinemacı Peter Jackson'ın sahip olduğu Yeni Zelanda şirketi Park Road Post Production, Cameron'un filmlerini temizledi. Bu şirketin genel müdürü Dan Best, kendilerini şöyle savunuyor:

Mesele şu ki, teknoloji değişiyor. Artık çok daha yüksek çözünürlükle bir şeyler izleniyor. O yüzden pek çok filmin kalitesi yeni izleme platformları için artırılıyor.

Best, kendi kullandıklarının Midjourney ve ChatGPT gibi uygulamalardaki teknolojiden farklı olduğunun ve yeni bir şey yaratmadığının altını çiziyor. 

Ultra HD Blu-ray formatındaki yeni DVD'leri hedef alanlar, bu düzenlemelerin tuhaf ve doğallıktan uzak sonuçlar yarattığını söylüyor. Gazeteci Chris Person da onlardan biri:

Anlatmakta güçlük çekeceğim şekilde tuhaf. Teninin dokusu doğru durmuyor, her şey gerçeklikten uzak.

Detaylardaki fazlalık, suyun kristal gibi görünmesi, renklerin parlaklık ve canlılığı, siyahların koyuluğu gibi unsurlardan da şikayet var. 

Aralık'ta piyasaya sürülen yeni Gerçek Yalanlar DVD'sini yorumlayan sinema sitesi JoBlo'nun yazarı Chris Bumbray, bu tarz denemelerin ilk ürünlerinin yapay görünebileceğini ancak sonrasında daha doğal dokuların yakalanabileceğini hatırlatıyor. 


Independent Türkçe, New York Times, JoBlo

DAHA FAZLA HABER OKU