Esad rejiminin "af" açıklamasına muhalif albayın yorumu: Sadece slogan attıkları için hapsedilen binlerce insan hâlâ cezaevinde

Suriye ordusundan ayrılan ilk rütbelilerden Albay Ahmed Hammade, Esad rejiminin af hazırlığını yorumladı

Fotoğraf, Esad'ın başkent Şam banliyölerindeki savaşı kazandıktan sonra muhaliflerin geri çekilmesi sırasında Reuters tarafından çekildi

Rusya Devlet Başkanı Putin ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Astana görüşmeleri kapsamında beşincisi yapılan liderler zirvesine katılmak için Türkiye'ye hareket etmeye hazırlanırken uluslararası ajanslar Şam'dan gelen af haberini duyurdu.

Haberde, Suriye’de 14 Eylül öncesinde işlenen “suçların” affedildiği duyuruluyor ve ölüm cezalarının müebbet hapse, müebbet hapis cezaların ise 20 yıla düşürüldüğü söyleniyordu.

Düzenleme, ülkedeki iç savaşa dahil olmamak için askerden kaçan gençleri de ilgilendiriyordu.

Asker kaçaklarına 3 ila 6 ay süre

Suriye’deki asker kaçakları 3 ay, başka ülkelerdeki asker kaçakları ise 6 içinde birliklerine teslim olurlarsa affedilecekleri belirtildi.

Ancak muhalif kanat bu açıklamaya çekinceli yaklaşıyor.

İdlibli Albay Ahmed Hammade, rejim güçlerinin protesto gösterisi yapan sivilleri vurmaya başlamasının ardından ordudan ayrılan ilk rütbeliler arasında bulunuyor.

İç savaşın ilk yıllarında Özgür Suriye Ordusu çatısı altında birçok operasyon yöneten Albay Hammade, muhalif askeri meclislerde de görev aldı.

Hem rejimin hem de muhaliflerin dinamiklerini bilen Hammade, Esad yönetiminin af kararını Independent Türkçe’ye yorumladı.
 

Albay Ahmed Hammade.jpg
Albay Ahmed Hammade, Suriye ordusunda albay rütbesindeyken ordudan ayrıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Önce slogan atan siviller cezaevlerinden çıkmalı

Albay Hammade’ye göre bu açıklama samimi değil çünkü “8 yıldır sadece sivil gösterilere katıldıkları için cezaevlerinde tutulan on binlerce insan var".

Beşar Esad’ın dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savunan Hammade, “Sadece slogan attıkları için hapsedilen insanları serbest bırakmıyor ama asker kaçaklarını ya da tutuklayamadığı insanları affedeceklerini söylüyor. Rejimin bir aldatmacasıyla daha karşı karşıyayız” dedi.

Hammade bu konularda “af” kelimesinin konuşulmaması gerektiği görüşünde.

Savaşı Esad rejiminin uygulamalarının başlattığını savunan Hammade, “Burada bir aftan değil karşılıklı bir uzlaşıdan bahsedebiliriz” dedi..

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU