Kennedy, başkanlık yarışında lideri belirleyebilir

RFK Jr.'ın aşılarla ilgili "aykırı" görüşleri Biden ya da Trump için nimet olabilir. Bu noktada seçimi her iki yönde de değiştirebilir fakat hangi adamın galip gelme ihtimali daha yüksek?

Kennedy ailesi, RFK Jr.'ın kampanyasıyla ilgili hemen hemen her şeyi reddediyor (Reuters)

Bu kasımda 64 yılın ardından ilk kez, Amerikan siyasetinin belki de en efsanevi isminin soyundan gelen biri başkan seçilebilir mi? ABD'nin II. Dünya Savaşı sırasında St. James Sarayı'ndaki (Birleşik Krallık büyükelçilerinin kabul edildiği kraliyet sarayı -çn.) büyükelçisinin torunu, Kennedy tarih kitabına bir bölüm daha yazacak mı?

Pekala, bu kadar büyüttükten sonra abartılı soruma bir gülle atayım: Cevap hayır. Ancak bu kasımda iki büyük parti dışında başkanlık yarışına katılan Kennedy, Beyaz Saray'a kimin gideceğini belirleyen kişi olabilir.

Robert Francis Kennedy Jr., Amerika'nın 35. başkanı olan amcası John F. Kennedy öldürüldüğünde 9 yaşındaydı. Babası 1968'de 37. başkan adaylığını kazanmak için kampanya yürütürken aynı kaderi paylaştığındaysa 14 yaşındaydı.

Amerika bağımsızlığını ilan ettiğinde Britanya kraliyet ailesinden kurtulmuş olabilir ama hanedan siyasetinden hiçbir zaman tam anlamıyla sıyrılamadı. Bu yüzden başkanlık heveslileri listesinde "Kennedy" ismi belirdiğinde bunu görmezden gelmek zor.

Ancak RFK Jr. siyasi açıdan babasının oğlu değil. Hatta Kennedy ailesi RFK Jr.'ın kampanyasıyla ilgili hemen hemen her şeyi reddediyor. Kennedy ismi liberal, Demokrat Parti siyasetiyle eşanlamlıysa bu versiyonu; Kovid'den bu yana ABD'de epey büyüyen aşı karşıtı hareketin komplo teorisi siyasetine batmış durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ve bu hafta RFK Jr. başkan yardımcısı adayını açıkladı. Nicole Shanahan, Kennedy kadar dikkat çekici bir isme sahip olmasa da muhtemelen çok akıllıca bir seçim. 38 yaşındaki Shanahan, fotojenik bir avukat ve Silikon Vadisi'nde çalışan bir teknoloji girişimcisi. Siyasi tecrübeye sahip değil ama Kennedy'nin aday listesine gençlik katacaktır. Ayrıca eskiden Google'ın kurucularından Sergey Brin'le evliydi. Yani lafı fazla dolandırmadan söylemek gerekirse, dolgun bir cebi var.

Bu da tabii ki Mrs Merton programındaki soruyu akla getiriyor: Her şeyi ödeyecek bir milyarderin aday listesinde olmasında sizi Nicole Shanahan'a ilk çeken şey neydi? Amerika'da siyaset fikirlerle yürümez. Temel kolaylaştırıcı nakittir; hem de muazzam miktarlarda.

Getirdiği mali güç, Kennedy'nin 50 eyalette de oy pusulasında yer almasını sağlayacak örgütsel altyapıya harcanacak. Geçen ay Super Bowl'da gösterilen ve John F. Kennedy'nin 1960'taki kampanya reklamının enerjik müziğiyle birlikte yeniden uyarlandığı bir TV reklamının finanse edilmesine katkı sağladı bile; RFK Jr.'ın, hayatını kaybeden amcasının popülaritesinden yararlanmaya yönelik bu girişimi çok da ince değildi. Daha sonra bunun için ailesinden özür dileme gereği duydu.

Ailesini endişelendiren iki şey var: ifade ettiği görüşler ve Joe Biden'ın yeniden seçilme girişimine verebileceği zarar. Her ikisine de bir göz atalım.

RFK Jr. aşılarla ilgili görüşlerinde son 20 yıldır olduğu gibi açık sözlü. Pandemideki sağlık önlemlerini "Hitler Almanya'sında bile" görülmemiş türden bir "faşizm" diye nitelendirdi. Kovid-19 aşılarının, "müthiş" bağışıklık sistemleri nedeniyle siyah çocuklarda işe yaramadığını iddia etti. Bu, derinden ırkçı varsayımlara dayandığı için pek çok kişiyi sarstı.

Ayrıca hastalığın beyazları hedef almak üzere tasarlandığını ama Aşkenaz Yahudileri'nin buna karşı koruması olduğunu iddia etti ki bu da pek çok kişi için antisemitik bir tınıya sahipti. Bu söylemlere dahil olan Shanahan da reçeteler ve aşılar gibi "farmasötik ilaçların" çocuklarda otizm oranlarının artmasında payı olabileceğini öne sürdü.
 


Ancak Kennedy aynı zamanda Demokratların desteğini gayet çekebilecek politikalarıyla bir çevre savunucusu. Bir de tek başına isminin Demokratlar arasında basit bir gücü var. Peki, Biden tarafı endişelenmekte haklı mı? Bunun cevabı şu:

Evet, ama...

"Ama"sı şu ki Kovid aşılarına karşı en büyük şüphecilik Cumhuriyetçi seçmenler arasında görülüyor. Ve RFK Jr.'ın öne sürdüğü türden komplo teorileri Trumpland'in (Donald Trump'ın yüksek destek aldığı bölgeler -çn.) büyük bir kısmına cazip geliyor. 2021'de Cumhuriyetçi Glenn Youngkin, Virginia valiliğini kazandı. Virginialılar oy kullanmaya gitmeden birkaç gün önce, eyalette aşı olan yüzde 70'lik kesim arasında Demokrat adayı açık ara önde gösteren bir anket yapılmıştı. Ancak daha sonra oylama yapıldı ve Demokrat aday kaybetti. Bunun tek açıklaması, aşılanmamış seçmenlerin neredeyse yüzde 100'ünün Youngkin'i desteklemesiydi.

RFK Jr.'la ilgili anket sonuçları kesin bir şey göstermiyor. İlk başlarda Biden'ın, Kennedy'nin bağımsız aday olarak yarışma kararından fayda sağlayabileceğine işaret eden kanıtlar vardı. Artık rakamlar belki de (sadece belki) adaylığının Trump'a yarayacağına işaret ediyor.

Kennedy'nin bozguncu olacağı muhakkak. Çevre savunucusu Jill Stein yeniden aday olmayı planlıyor ve pek çok kişi onun 2016'daki kampanyasının, Hillary Clinton'a başkanlığı kaybettirmiş olabileceğine inanıyor.

Trump/Biden rövanşı ihtimaline karşı seçmen memnuniyetsizliği bu kadar fazlayken bağımsızlar bu sefer çok iyi iş çıkararak belki de oyların yüzde 20'sini toplayabilir. Bağımsız aday olmayı düşünenler arasında Kennedy açık ara en popüler olanı ve başkan yardımcısını açıklamasıyla birlikte bir etki yaratacak mali kaynağa da sahip.

Kral olamaz. Böyle bir şey yaşanmayacak. Ama kral yapıcı (birebir çevirisi "kral yapıcı" olan "kingmaker" ifadesi, bir yarışın sonucunu belirleme gücüne sahip kişileri ifade ediyor -çn.) olabilir; sadece kimin için olacağı henüz net değil.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU