Netanyahu: Refah’a güçlü bir operasyon yapacağız

Netanyahu, sivillerin gitmesine izin verdikten sonra Refah'ta "güçlü bir operasyon" tehdidinde bulundu

Göç etmiş bir Filistinli kadın, Deyr el-Belah'ta yıkılmış bir binanın yanından geçiyor (EPA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinde, sivil halkın şehri terk etmesine izin verilmesinin ardından ‘güçlü bir operasyon’ yapılacağını” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi Telegram hesabından İbranice olarak yayınladığı mesajda Netanyahu, "Savaşı tam zaferle sonuçlandırana kadar devam edeceğiz. Bu, sivil halkın çatışma bölgelerinden ayrılmasına izin verdikten sonra Refah'ta gerçekleşecek güçlü bir harekâtı da kapsıyor" ifadelerini kullandı.

Açıklama, İsrail’in Refah şehrine yönelik kara harekâtının olasılığına dair uluslararası endişelerin arttığı bir dönemde ve Kahire'de ateşkes müzakerelerinin sürdüğü bir zamanda yapıldı.

Birleşmiş Milletler'e göre, savaş nedeniyle yerinden edilenlerin çoğunluğunu oluşturduğu yaklaşık 1,4 milyon sivil bu şehirde, büyük bir mülteci kampına dönüşen alanda yaşamakta. Refah, İsrail ordusunun henüz kara operasyonu gerçekleştirmediği Gazze Şeridi'ndeki tek büyük yerleşim birimi.

Ancak İsrail ordusu, Pazartesi gecesi iki İsrailli rehinenin kurtarıldığı bir operasyonu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu; bu operasyon, Hamas yetkililerine göre, Filistin tarafında yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden oldu.

Netanyahu, Çarşamba akşamı yayımladığı bir video mesajında, "Bu hafta iki rehinemizi askeri operasyonla kurtardık. Şimdiye kadar güçlü askeri baskı ve kararlı müzakerelerle 112 rehinenin kurtarılmasını sağladık" ifadelerini kullandı.

Başbakan Netanyahu, "Kalan rehinelerimizi kurtarmanın yolu, güçlü askeri baskı ve son derece kararlı müzakerelerdir. Bu çerçevede, Hamas'ın gerçek dışı taleplerinden vazgeçmesi gerektiğini vurguluyorum. Taleplerden vazgeçtiklerinde ileri adım atabiliriz” dedi.

Netanyahu, Hamas'ın talepleri hakkında ayrıntı vermedi ancak Filistin kaynaklarına göre, Hamas tam anlamıyla ateşkes çağrısında bulunurken, İsrail savaşı durdurma ve Gazze'de hâlâ alıkonulan 130 rehineden bazılarının serbest bırakılmasını teklif ediyor.

Diğer yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada, "özellikle Refah'a yapılacak bir saldırının binlerce masumun ölümüne neden olabileceği" gerekçesiyle Hamas'ı derhal ateşkes yapmaya çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU