Ateşkes müzakereleri ‘çetin’ geçerken, Netanyahu maliyeti düşürmek istiyor

Mısır, ramazandan önce bir açılım sağlamaya çalışıyor... İsrail yıl sonuna kadar engelli asker sayısının 20 bine çıkmasını bekliyor

Dün Refah’ta İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların yıkıntıları arasında el arabasını iten bir kız / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi’nde sükunetin sağlanması ve rehine-tutuklu takasına ilişkin yeni bir anlaşmanın onaylanması amacıyla Kahire'de devam eden müzakerelerde, Mısırlı güvenilir kaynağa göre ‘çetin’ bir atmosfer hâkimdi. Bu sırada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, Hamas Hareketi ile yapılacak anlaşmanın kendi hükümetine getireceği maliyeti azaltmak için ABD Başkanı Joe Biden’la görüştüğü ve hareketin serbest kalmasını istediği daha az sayıda Filistinli mahkûmu içermesi halinde anlaşmayı geçirmeye hazır olduğunu ifade ettiği İsrail basınına yansıdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Mısırlı güvenilir bir kaynak, Kahire ve Doha’nın ABD’nin katılımıyla yürüttüğü çalışmalarda, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ‘Ramazan ayından önce geçici bir ateşkes’ sağlanması için zamana karşı bir yarış olduğunu vurguladı. Kaynak, “Özellikle her bir tarafın (İsrail ve Hamas) kendi tutumuna bağlı kalması ve anlaşmanın uygulanması noktasında karşı tarafın kabul etmeyeceği koşullar öne sürmesi nedeniyle müzakereler çetin geçti” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail basını ise Netanyahu’nun Başkan Joe Biden’dan, kendisini Hamas’la rehine takası anlaşmasıyla ilgilenmemekle ve yalnızca başta kalma süresini uzatmak için savaşı devam ettirmek istemekle suçlayan İsrail basınının yalanlarına inanmamasını istedi.

Netanyahu “Önceki anlaşmada Hamas’ın serbest bıraktığı her İsrailli rehineye karşılık üç Filistinlinin serbest bırakılması konusunda anlaşmıştık. Ben de aynı şartı öne sürüyorum” dedi.

Bu yılın sonuna kadar sakat asker sayısının 20 bine çıkması bekleniyor.

İlgili bir bağlamda İsrail Askerleri Rehabilitasyon Bölümü, Gazze Şeridi’nde devam eden savaş nedeniyle sakat kalan asker sayısının, bu yılın sonuna kadar 20 bine çıkmasını bekliyor.

Washington'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, İsrail güçlerinin yakında Refah şehrine girmesi konusunda ülkesinin tutumunun şu anda oradaki sivillerin ‘korunması gerektiği’ yönünde olduğu konusunda ısrar etti. Sullivan ‘çok küçük bir alanda 1 milyondan fazla insanın’ bulunduğu ve bu insanların ‘güvenli bir yere’ taşınması gerektiğine dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU