Taliban: Trump'ın barış anlaşmasını bozması "herkesten fazla Amerika'ya zarar verecek"

Başkan, anlaşmayı rafa kaldırdığını ve gizli Beyaz Saray toplantısını iptal ettiğini açıklamıştı

Trump'ın Afganistan hükümeti ve bazı Taliban liderleriyle Camp David'de yapmayı planladığı gizli görüşmeler iptal edilmeseydi ABD saatiyle pazar günü gerçekleşecekti (Reuters) 

Taliban, Afganistan'da bir Amerikan askerinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın barış görüşmelerini iptal etme kararının Amerika'nın "insan kayıplarını" artıracağı yönünde uyarıda bulundu.

Trump, Kabil'de bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırının ardından, Taliban liderleri ve Afganistan Devlet Başkanı ile gerçekleşmesi planlanan toplantıya katılmayacağını pazar günü twitter'dan yaptığı açıklamayla doğruladı. Taliban'ın üstlendiği saldırıda bir Amerikan askerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Trump attığı tweet'te şunları söyledi:

Toplantıyı anında iptal ettim ve barış görüşmelerini sonlandırdım. Ne tür kişiler pazarlıktaki konumlarını güçlendirmek için bu kadar insanı öldürür?

 

 

Taliban ise Trump’ın anlaşmalarını iptal etme kararının “herkesten çok Amerika'ya zarar vereceği" uyarısında bulundu.

Militan grubun sözcüsü, bir yıldır süren görüşmelerin "olumlu bir atmosferde" tamamlandığını söyledi. Sözcü anlaşmanın rafa kaldırılmasının “(Amerika'nın) statüsüne zarar vereceğini, barışa karşı ne kadar düşmanca tutumunun olduğunu dünyaya göstereceğini, maddi ve insan kayıplarını artıracağını ve siyasi görüşmelerde rolünün kırılgan ve zayıf olarak bilineceğini” sözlerine ekledi.

Afganistan, Taliban ve ABD yetkilileri arasında Trump'ın Camp David'deki konutunda gerçekleşmesi planlanan toplantı, Trump duyurana kadar iyi korunan bir sır olarak kalmıştı.

Ancak ABD’deki eleştirmenler, Trump’ın 11 Eylül terör saldırılarının 18. yıl dönümü haftasında görüşmelerde bulunma kararını kınadı. Taliban'ın 11 Eylül saldırılarından önce El Kaide üyelerini barındırması ve gruba güvenli bir harekat üssü sağlaması, ABD'nin 2001'de Afganistan'da savaşa girmesinin en önemli sebebi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşgalden beri ABD'nin Afganistan'da 2010'da 100 bin olan askeri varlığını 2019'da 14 bine düşürmesiyle birlikte, Taliban ülke genelinde yeniden önemli bir yer edinmeyi başardı.

Ülkenin yüzde 56,3'ü Afgan hükümeti tarafından denetlenirken, yaklaşık yüzde 14,5'inin militan grubun kontrolünde olduğu düşünülüyor.

Taliban, bir yandan itibar kazanarak büyürken, diğer yandan ABD'nin 18 yıldır askeri varlığıyla bulunduğu Afganistan'dan tamamen çekilmesi için kampanya yürütmeyi de sürdürdü.

Üç tarafın hazırladığı taslak çerçeve anlaşması ABD askerlerinin 135 gün içerisinde Afganistan'daki 5 askeri üssü terk etmesinin yolunu açmıştı. Karşılığında ise Taliban, ülkenin küresel terör için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmayacağını garanti ediyordu.

Afganistan hükümeti müzakerelere şüpheyle yaklaşırken, anlaşma olasılığı önümüzdeki ay gerçekleşecek seçimlere hazırlanan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin seçim kampanyası üzerinde baskı oluşturdu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU