Yemen’de Aden limanının batısında bir gemiye çıkma girişimi başarısız oldu

UKMTO, bölgedeki gemilere dikkatli olmalarını ve şüpheli faaliyetleri bildirmelerini de tavsiye etti

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık merkezli deniz güvenliği şirketi Ambrey, Yemen’in kıyı kenti Aden’in 27 mil batısında bir gemiye çıkma girişimi hakkında bilgi aldıklarını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, şirket söz konusu saldırının başarısız olduğunu ve tüm mürettebatın durumunun iyi olduğunu da belirtti.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Yakındaki bir gemi, bölgedeki (korsan saldırısına maruz kalan) bir gemiden yüksek frekanslı iletişim aldı. Yarım saat sonra bölgeyi taramak için olay yerine bir uçak geldi” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) tarafından dün yapılan açıklamada, Cibuti’nin 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen bir olayla ilgili bir rapor aldıkları bilgisi verildi.

UKMTO, bölgedeki gemilere dikkatli olmalarını ve şüpheli faaliyetleri bildirmelerini de tavsiye etti.

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’in güney ucundaki stratejik Babu’l Mendeb Boğazı yakınındaki gemileri hedef alan silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle bir dizi saldırı başlattı.

Husiler, bu eylemlerle, Gazze Şeridi’nde Hamas ile yürüttüğü yıkıcı savaşı sona erdirmesi için İsrail’e baskı yapmayı hedefliyor.

Saldırılara yanıt olarak, dünyanın en büyüklerinden ikisi de dahil olmak üzere dört büyük denizcilik firması, gemilerinin rotasını Kızıldeniz'den uzaklaştıracaklarını söyledi.

Saldırıların ardından, aralarında dünyanın en büyük iki şirketinin de bulunduğu dört büyük denizcilik şirketi, uluslararası ticaretin yüzde 40’ının geçtiği Babu’l Mendeb Boğazı’ndan geçişi askıya aldı.

ABD Donanması’nda ait bir destroyer, Cumartesi günü Kızıldeniz’de Husilerin kontrolündeki bölgelerden fırlatılan 14 SİHA’yı düşürdü.

İngiliz hükümeti de, destroyerlerinden birinin bölgede şüpheli bir SİHA’yı düşürdüğünü bildirdi.

Husi Sözcüsü Muhammed Abdusselam Cumartesi günü yaptığı açıklamada, tarafsız Umman’ın suyolunu kullanan nakliyeyi güvence altına almak için arabuluculuk çabaları başlattığını söyledi.

Abdusselam, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Umman’daki kardeşlerimizin sponsorluğunda, Kızıldeniz ve Umman Denizi’ndeki operasyonlara ilişkin çok sayıda uluslararası tarafla iletişim ve görüşmeler sürüyor” ifadelerini kullandı.

Sözcü, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne daha fazla yiyecek ve ilacın girmesine izin verilmediği sürece, Husilerin, İsrail bağlantılı gemilere veya İsrail limanlarına giden gemilere saldırılar düzenlemeye devam edeceğini de ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU