Bilim insanları saç bakım ürünlerinde çok tehlikeli kimyasallar keşfetti

Araştırmacılar "En iyi çözüm bu ürünleri kullanmamak" diyor

(Drew Stone/Purdue Üniversitesi)

Endişe verici yeni bir çalışmada, saç bakım ürünlerini düzenli kullananların, sağlıklarına zarar verebilecek kadar tehlikeli seviyelerde kimyasal madde soluyor olabileceği uyarısı yapıldı.

Environmental Science & Technology akademik dergisinde yayımlanan yeni araştırma, saç bakım ürünlerinin genelinin yaydığı bazı kimyasalların kullanımdan sonra havada çok daha uzun süre kaldığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında ABD'deki Purdue Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu araştırmacılar, bir kişinin evindeki tek bir saç bakımı uygulamasında 17 mg'a kadar potansiyel zararlı kimyasal maddeyi soluyabileceğini söylüyor.

Çalışmanın ortak yazarı Nusrat Jung, "Sonuçları son derece endişe verici bulduk. Sıradan saç bakımı rutinleri sırasında kullanıma hazır saç bakım ürünlerinden bu kadar önemli miktarda uçucu kimyasal karışımı emisyonu görmeyi beklemiyorduk" dedi.

Bilim insanları, birçok kişisel bakım ürününde yaygın bulunan kimyasallardan biri olan dekametilsiklopentasiloksan, yani D5 siloksanın "laboratuvar hayvanlarının solunum yolları, karaciğer ve sinir sisteminde olumsuz etkilere yol açtığı tespit edildi" diye uyarıyor.

Dr. Jung, "Bu kimyasalın durulanan kozmetik ürünlerinde kullanımı bu nedenle Avrupa Birliği'nde zaten kısıtlanmıştı" dedi.

Bu ürünlerin birçoğu da kokuludur ve bu kokuları yapmak için kullanılan bazı kimyasalların solunması da potansiyel olarak tehlikelidir.

Hayvanlar üzerinde yapılan önceki araştırmalar D5 siloksan kimyasalının çevrede "çok kalıcı" olduğunu ve vücutta birikebildiğini göstermiş olsa da bilim insanları "insanlara etkisi hakkında çok az bilgi var" diyor.

Dr. Jung, "Dolayısıyla, bu kimyasalların uzun süre solunduğunda ne ölçüde tehdit oluşturduğuna dair hiçbir fikrimiz yok" dedi.

Araştırmacılar, şampuanlar gibi bazı "durulanan" ürünlerde bulunan kimyasallarla ilgili testler yapılmış olsa da saç jöleleri, yağlar, kremler, saç şekillendiriciler ve spreyler gibi "vücutta bırakılan" ürünler için neredeyse hiç çalışma olmadığını söylüyor.

Bilim insanları, bu kimyasallara saç maşası ve saç düzleştirici gibi aletlerle yüksek ısı uygulanmasının kimyasalları havaya daha fazla salabileceğini belirtiyor.

Dr. Jung, "Bu, kentsel ortamlarda özellikle önemlidir çünkü insanlar sabahları işe ve okula gitmeye hazırlanırken yüzlerce hatta binlerce ev, kısa sürede potansiyel olarak zararlı kimyasalları kentsel atmosfere salar" dedi.

Bilim insanları "en iyi çözümün bu ürünleri kullanmamak" olduğunu söylüyor.

Dr. Jung'a göre bir sonraki en iyi şey, solunan kimyasal miktarını en aza indirmek için ürünleri kullanırken bir aspiratör çalıştırmak.

Modelimiz, banyo aspiratörünün çalıştırılmasının D5 solumaya maruz kalmayı yüzde 90'ın üzerinde azaltabileceğini gösteriyor.

Dr. Jung, "İnsanlar ve gezegen üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması ve düzenleyici önlemlerin alınması gerekiyor" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU