Kahvaltı araştırması ortaya koydu: Kalp krizi riskini azaltmak için ne yemeli?

Çalışma ayrıca tereyağı yerine zeytinyağı kullanılmasının kalp hastalığı riskini azaltabileceğini ortaya koydu

(Unsplash)

Kahvaltı her zaman günün en önemli öğünü olmuştur ve şimdi bilim insanları kahvaltının kalp krizi ve felç riskini azaltabileceğini keşfetti. Ancak bu ne yediğinize bağlı.

Bilim insanları tarafından "revaçtaki" bitki bazlı gıdalar üzerine yapılan araştırmaya göre, bir yumurtayı bir avuç fındıkla değiştirmenin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini yüzde 17'ye kadar azalttığı tespit edildi.

BMC Medicine akademik dergisinde yayımlanan inceleme, günde bir yumurta daha az yemenin ve bunun yerine 25 ila 28 gram kuruyemiş tüketmenin kalp hastalığı riskini yüzde 17, diyabet riskini yüzde 18 ve erken ölüm riskini yüzde 15 azaltabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat incelemede, yumurtanın beslenme düzeninizden tamamen çıkarılması gerektiği sonucuna varılmıyor.

Bazı uzmanlar uzun zamandır yumurtanın kalp için zararlı olduğu uyarısında bulunurken, diğerleri daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Britanya Kalp Vakfı'nın her gün 460, her yılsa 48 bin kişinin kalp ya da dolaşım hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdiği kalp hastalığı, uzun zamandır Birleşik Krallık'taki en yaygın ölümcül hastalıklardan biri.

Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi tarafından paylaşılan sonuçlar, balık ve deniz ürünlerini bitki bazlı seçeneklerle değiştirmenin hiçbir faydası olmadığını ve süt ürünlerini bırakmanın kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığını gösteriyor.

Ancak kuruyemişlerle değiştirilmesi, erken ölüm riskinde çok küçük bir azalmayla bağlantılı.

Bir sosise eşdeğer olan 50 gram işlenmiş eti aynı miktarda baklagil, mercimek, nohut veya fasulyeyle değiştiren kişilerin kalp hastalığından ölme veya kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 23 daha düşük olduğu tespit edildi.

İşlenmiş et yerine 28 ila 50 gram kuruyemiş yediklerindeyse risk daha da fazla, yüzde 27 düştü.

İncelemenin ortak yazarlarından Dr. Sabrina Schlesinger, Daily Mail'e şunları söyledi:

Pek çok kişi güne yumurta ya da İngiliz kahvaltısıyla başlıyor ancak bu analizin sonuçları, söz konusu gıdaların yerine bitki bazlı gıdaların tüketilmesinin daha iyi olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, insanların kümes hayvanlarını bitki bazlı gıdalarla değiştirmekten fayda sağlayabileceğine dair kanıtlar var ancak süt ürünlerini değiştirmek için çok az kanıt vardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU