Farelerin hayal gücüne sahip olduğu ortaya çıktı

"Düşünceleri çok uzak yerlere gidebilir"

Çalışma, hayvanların zihinsel dünyasını anlamak için önemli bir adım (Independent Türkçe / Midjourney)

ABD'li bir ekip, farenin iç düşüncelerini araştırmak için sanal gerçeklik ile beyin-makine arayüzünü birleştiren yeni bir sistem geliştirdi.

Howard Hughes Tıp Enstitüsü Janelia Araştırma Kampüsü'nden araştırmacıların ulaştığı bulgular, farelerin de bir çeşit hayal gücüne sahip olduğunu gösteriyor.

Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan araştırma makalesinde beynin hipokampus adı verilen bölgesinin daha önce keşfedilen ortamları gösteren bir tür zihinsel harita içerdiği belirtildi.

Böylelikle bir insan, o ortamda yeniden bulunduğunda beyindeki belirli nöronlar ateşleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanlar gibi, kemirgenler de belirli yerlere gidip, belirli olayları deneyimlediğinde, beynin uzaysal hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampusta sinirsel aktiviteler ortaya çıkıyor. 

Öte yandan insanlar, daha önce ziyaret ettikleri yerlerde, örneğin bir işyerinin koridorlarında dolaştıklarını hayal de edebilir.

Farelerin de aynını yapıp yapamayacağını araştırmak isteyen bilim insanları, hayvanların beynine operasyonla elektrotlar yerleştirdi. 

Daha sonra farelere bir dizi görev veren araştırmacılar beyin aktivitelerini izleyerek hayvanların düşüncelerini takip etti.

Bulgular, farelerin aynı sinirsel aktiviteleri gönüllü olarak da oluşturabildiğini ve bunu mevcut konumlarından uzaktaki yerleri hatırlamak için yapabildiklerini ortaya koydu

Çalışmanın başyazarı Chongxi Lai'ye göre çalışma, bu hayvanların da tıpkı insanlar gibi, o an bulundukları yerden uzaktaki mekanlara ilişkin temsilleri zihninde canlandırabildiğini gösteren ilk araştırma.

Lai, bunun "hayal gücünün temel yapı taşı" olduğunu söylüyor.

"Fareler gerçekten de çevredeki yerlerin temsilini oraya gitmeden etkinleştirebiliyor" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bedeni fiziksel anlamda sabit olsa bile mekansal düşünceleri çok uzak yerlere gidebilir.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi  Albert Lee de, "Hayal etmek, insanların yapabileceği olağanüstü şeylerden biri" ifadelerini kullandı:

Artık hayvanların da bunu yapabildiğini görüyoruz.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU