Beyrut'ta Hizbullah, Hamas, İslami Cihad buluşması

"Gazze'de gerçek bir zafer kazanmak" için bir araya geldiler

Hasan Nasrallah (sağda) 1992'den bu yana Hizbullah'ı yönetiyor (al-Manar TV)

Lübnan merkezli Şii örgüt Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'ta Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhala'yla bir araya geldi.

Hizbullah'tan bu sabah yapılan açıklamaya göre, üç lider görüşmede Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'ın İsrail sınırında yaşanan çatışmaları ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taraflar görüşmede sahada yaşanan gelişmelerin koordineli bir şekilde ele alınması konusunda mutabık kaldı.

Nasrallah, Aruri ve Nakhala'nın görüşmesinin İran'ın dini lideri Ali Hamaney ve İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin fotoğrafının önünde yapılması dikkat çekti.

Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad liderleri görüşmede, Direniş Ekseni'nin Gazze'de "gerçek bir zafer" kazanmak için hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Hizbullah bağlantılı al-Manar TV görüşmeyle ilgili haberinde, "Toplantıda, uluslararası pozisyonlar ve Direniş Ekseni'nin yapması gerekenler değerlendirildi" ifadeleri kullanıldı. Direniş Ekseni, Ortadoğu'daki birçok ülkede özellikle İran'ın desteklediği İsrail karşıtı Şii grupların ittifakına verilen isim.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarının ardından, İsrail Gazze'ye yönelik yoğun bombardımana başlamıştı.

Bu süreçte İran'ın da desteklediği Hizbullah, İsrail kuzeyindeki sınır hattında bazı saldırılar düzenledi. Hizbullah'ın savaşa katılarak İsrail'in kuzeyinde yeni bir cephe açma ihtimalinin Washington ve Tel Aviv'in en çok endişe ettiği senaryolardan biri olduğu bildiriliyor.

Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili bir açıklama yapan Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdülhadi, İsrail'e karşı yürüttükleri Aksa Tufanı operasyonunda bir sonraki hamleyi Hizbullah'la planlayacaklarını söylemişti.

Abdülhadi konuyla ilgili şöyle konuşmuştu:

Hizbullah, savaşa girmemesi için kendisine yöneltilen tehditleri dikkate almayacak; savaşın dışında kalması yönündeki uyarıları görmezden gelecektir. Hizbullah'ın savaşa katılması, sahadaki olaylara, tansiyonun tırmanmasına ve özellikle de İsrail'in Gazze'ye girmeye kalkışmasına bağlı.


Independent Türkçe, Reuters, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU